AKTIV TIL FJELLS: På setra er det en nydelig utsikt og et lett turterreng. Det er muligheter for jakt og stangfiske, og besøkende kan få ri på hester og være med på fjøsstell.

Drømmesteder i sommerferien: Bergseng Seter

Fordums seterliv

Bo på en tradisjonsrik seter i naturskjønne omgivelser.

Publisert

Overnattinger i Norge som gir unike opplevelser

De siste årene er det dukket opp mange spesielle og særegne overnattingssteder over hele Norge. Blant disse har redaksjonen i Motor plukket ut seks steder vi drømmer om å overnatte på. Ett av disse er Bergseng Seter

Nettside: bergsengseter.no

Den grønne Grimsdalen har tiltrukket seg mennesker i lange tider. Her er det funnet spor helt tilbake til vikingtida. I den tradisjonsrike seterdalen mellom Rondane og Dovre nasjonalpark har det vært seterdrift siden 1500-tallet.

På en seterstul ligger Bergseng Seter vakkert til med utsikt over dalen og Rondane.

Setra har tilhørt gården Bergseng på Dovre siden 1600-tallet. Tunet består av sju restaurerte tømmerhus i tradisjonell standard, de eldste fra 1793.

Det var på slutten av 90-tallet at Liv og Hans Bergseng startet utleie av seterhusene for overnatting. For syv år siden overtok sønnen Lars Bergseng driften, og driver i tillegg melkeproduksjon med dyr fra Bergseng på setra Løken litt lenger ned i dalen.

UT PÅ TUR: Bergseng seter er et ypperlig utgangspunkt for turer fra den vakre Grimsdalen.

– Hvordan hadde det seg at dere begynte å leie ut?

– Dovre kommune hadde et prosjekt på 90-tallet; «fra bygd til fjells». Mine foreldre så en inntektsmulighet i utleie, og satte i gang ett større restaureringsprosjekt med støtte fra Innovasjon Norge, forteller Lars Bergseng.

– Produktet ble veldig godt mottatt, siden har det gått slag i slag. I neste omgang så jeg muligheten til å starte opp igjen tradisjonell setring for å kombinere med utleiebiten.

Opplev seterlivet

På Bergseng Seter kan du se og oppleve mye historie både på stedet og i nærområdet. Gjestene er velkommen til å være med på fjøsstell, og oppleve hvordan dette gjøres på Løken.

Det er lagt stor vekt på å ta vare på det gamle særpreget ved seterhusene. Innvendig er det en god balanse mellom tradisjonelle og moderne fasiliteter.

I 2008 ble Bergseng Seter tildelt Olavsrosa, et kvalitetsmerke for opplevelser basert på den norske kulturarven. Mottoet er «Vern gjennom bruk».

SELVHUSHOLD: Hyttene har selvhushold. Solcellepanel gir strømforsyning, gasskokeapparat, innlagt vann og avløp.

Her kan man som gjest bo godt, fredelig og komfortabelt på en ekte, norsk seter med de enkle gledene det innebærer.

Familievennlig

Det familievennlige tunet består av flere seterstuer, samt et gammelt fjøs som er restaurert om til et moderne sanitæranlegg med dusj og do.

Alle husene har en unik karakter, med mye historie i tømmerveggene.

Her er det verken mobildekning eller TV.

– Å drive utleieseter er veldig hyggelig. Man treffer mange trivelige mennesker, og over halvparten av gjestene kommer igjen år etter år. Det morsomste er alle de gode tilbakemeldingene. Det har også gitt meg flere varige vennskap, sier Lars Bergseng.

Godt utgangspunkt

Setra er et ypperlig utgangspunkt for deg som er glad i å gå på tur.

Herfra kan man bestige 2000-meters-topper eller ta med familien på lette, fine turer.

Ønsker du å bo på setra i høysesong kan du forhåndsbestille ukesutleie. Skulle det likevel være ledig når sesongen er der, kan man leie for kortere tidsrom.

– Hva koster det å bo på setra?

– Det største hus koster for eksempel 4100 kroner for en uke, mens en halv uke koster 2350 og et døgn 900 kroner, opplyser Lars Bergseng.