Vil ha forsøksordning:

Ber om grønt lys for å svinge til høyre på rødt

I USA kan du svinge til høyre på rødt lys hvis veibanen er klar. Nå ber Frp om at samme ordning testes i Norge.

Publisert Sist oppdatert

(PS: Saken er oppdatert med info om den spanske løsningen)

Stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland, som sitter i Frps bilpolitiske utvalg, har spurt samferdselsminister Knut Arild Hareide om han vil åpne opp for en forsøksordning med den amerikanske modellen.

Jeg synes dette kunne vært interessant å prøve. Det vil kunne medføre en noe mer effektiv trafikkflyt, mindre kø og mindre tomgangskjøring, sier Saudland.

I sitt spørsmål til Hareide skriver Saudland at ordningen «oppleves av de fleste som en praktisk løsning som gir en bedre flyt i trafikken».

Hareide har ennå ikke svart på spørsmålet.

Jeg ser for meg at man kunne gjort et forsøk med dette, i eksempelvis en by eller ett bestemt område, hvor man satte opp skilt under trafikklyset som varslet at det var tillatt å svinge til høyre på rødt om veien er klar, sier Saudland.

En leser har tipset oss om at samme ordning er innført i Spania, der et gult blinkende lys under eller til høyre for det røde indikerer tillatt høyre sving – gitt at krysset er klart, og man overholder vikeplikt for øvrig trafikk som kjører på grønt.

Også i Tyskland er dette lov flere steder.

Amerikanske trafikktradisjoner har fått et visst gjennomslag i Norge de siste årene, med innføring av personlige bilskilt, en ordning som i høst er fulgt opp med adgang til å montere amerikanske skilt på bilen.