DØDSULYKKE: Politiet på åstedet like etter dødsulykken i sommer.

Tiltalt for uaktsomt drap:

Tesla på auto-styring da mann ble meid ned

Føreren av en Tesla hadde autostyringen på da han kjørte ned og drepte en trailersjåfør på E18 i Arendal tidligere i år.

Publisert

Det kom frem da rettssaken mot sjåføren startet i Aust-Agder tingrett onsdag.

Sjåføren er tiltalt for uaktsomt drap, at han ikke var tilstrekkelig aktsom da han skulle passere en trailer som delvis sto ute i veibanen på nye E18 i Arendal.

Føreren av traileren hadde parkert der etter at han fikk problemer med lasten sin. Ulykken skjedde da trailersjåføren sto i veibanen, like ved traileren.

Den tiltalte Tesla-sjåføren hevdet i retten ifølge lokalavisene Tvedestrandsposten og Agderposten at han var aktpågivende – og at sjåføren må ha stått lite synlig til i skyggen av semitraileren.

Selvstyring på

En svensk ekspert som er innkalt som vitne, viser til at bilens dataprogram har dokumentert at selvstyringen var på da Teslaen traff trailersjåføren.

Det store spørsmålet er derfor hvorfor bilens sikkerhetssystemer ikke oppdaget mannen.

Ifølge politiets kriminaletterforskere viser etterforskningen til politiet at trailersjåføren var synlig der han sto.

– Ikke konkludert

Rettssaken skal først og fremst ta stilling til om føreren av Teslaen skal straffes for uaktsomt drap. Bilens autostyringssystem er ikke i hovedfokus.

Men samtidig med rettssaken mot sjåføren gransker også Statens havarikommisjon ulykken.

Her er Teslas autostyring i fokus. Men avdelingsdirektør Rolf Mellum sier de er langt unna å kunne komme med konklusjoner.

– Vi blir ikke ferdige med denne saken før godt utpå nyåret. Vi har ikke konkludert noe ennå, skriver Mellum i en epost til Motor.

Skryter av Tesla

Politiet kom tidligere i etterforskningen med feilaktige beskyldninger mot Tesla, som de måtte dementere samme dag som Motor publiserte en sak om dette.

Statens havarikommisjon sier de har et godt samarbeid med Tesla.

– Nyere biler, som Tesla, har veldig mye informasjon om hva som gjøres og hva som skjer. Når vi har et godt samarbeid med Tesla, er det bra både for dem og oss i jakten på hvordan vi kan forbedre sikkerheten, sier William J. Bertheussen, direktør for Statens havarikommisjon til Agderposten.

Tesla Norge er glade for at havarikommisjonen har opplevd samarbeidet med dem som nyttig.

– Vi er takknemlige for den konstruktive dialogen vi har med norske myndigheter. Vi tilstreber å besvare henvendelsene vi får på en god måte, skriver senior kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i en epost til Motor.