UNDER LUPEN: Bildet viser Teslas anlegg i Texas.

Amerikanske myndigheter:

Tesla stevnet i rekkevidde-granskning

USAs justisdepartement har bedt om, og fått, dokumenter fra bilprodusenten.

Publisert

Bakteppet er en lang rekke forbruker­klager, på både selvstyring og rekkevidde. 

Tesla opplyser selv at selskapet har mottatt henvendelser og stevninger fra det amerikanske justisdepartementet, og at disse er etterkommet, skriver nyhetsbyrået Reuters

Tesla har flere ganger vært i søkelyset på grunn av hendelser og ulykker i forbindelse med selvstyring. 

Denne gangen er perspektivet hva Tesla påstår at bilene kan gjøre, versus hva som faktisk leveres. Derfor er også rekkevidde en del av granskningen.

Ifølge Reuters opplysninger har Tesla mottatt svært mange klager på for optimistiske rekkeviddeanslag – gjennom selskapets egne estimater, men også fra instrumentene i bilene, særlig før batteriet kommer ned på rundt 50 prosent. 

Påstandene står i kontrast til funnene i rekkeviddetestene som Motor og NAF gjennomfører, der Tesla har gjort det svært bra. I Norge bruker vi WLTP – amerikanerne forholder seg til EPA-standarden.

Ifølge nyhetsbyråets kilder skal Tesla ha opprettet en ikke helt offisiell arbeidsgruppe hvis eneste oppgave i praksis har vært å avlede, ofte direkte avbryte, verkstedsavtaler der rekkevidde­sjekk var en del av agendaen. 

Et litt mer pikant forhold skal også være en del av granskningen. Her dreier det seg om personlige fordeler betalt med selskapets midler – et «hemmelig prosjekt», som etter sigende skal være et privathus til Elon Musk i Texas.