LITT OG LITT DYRERE: Tesla har satt opp prisen på Model Y for andre gang i USA etter den større reduksjonen tidligere i januar.
LITT OG LITT DYRERE: Tesla har satt opp prisen på Model Y for andre gang i USA etter den større reduksjonen tidligere i januar.

Justering nr. 2 etter kuttet:

Hever prisene på Tesla Model Y i USA – igjen

Bilprodusenten nølte ikke lenge da skattereglene ble endret.

Publisert Sist oppdatert

Prisen på Tesla Model Y Long Range og Performance ble hevet med 1000 dollar på det amerikanske markedet rett før helgen.

De nye prisene er henholdsvis 54.990 og 57.990 dollar, skriver Reuters [for abonnenter].

Bakgrunnen er en klargjøring om USAs nye regelverk for økonomiske insentiver til kjøpere av elbiler, ladehybrider og hydrogenbiler. Ifølge dette regelverket kan disse bilkjøperne få en skattereduksjon på inntil 7500 dollar.

To prisgrupper

Det er satt en rekke premisser for skattefordelene – bilene bør for eksempel være laget i USA, så fremt formålet ikke er leasing eller bilkollektiv-bruk. Men det er særlig en litt ullen inndeling av kjøretøy etter størrelse, type og bruksområde som har skapt forvirring og irritasjon.

I prinsippet fungerer det slik:

  • Større kjøretøy som SUV-er og pickuper må koste maksimalt 80.000 dollar for at skattefordelen skal slå inn.
  • For mindre kjøretøy, som sedaner og stasjonvogner, er grensen 55.000 dollar.

Dette har gitt en rekke pussige utslag. Autoblog.com anfører for eksempel at Ford Escape PHEV er plassert i første kategori, mens nesten-tvillingen Lincoln Corsair Grand Touring av en eller annen grunn tilhører den andre.

Definisjon: «crossover»

Videre har forskjellige versjoner av samme bil havnet på hver sin side av grensen. For at Volkswagen ID.4 skulle kvalifisere til 80.000-dollar-taket, måtte den ha drift på alle fire hjulene.

For Tesla Model Y gikk skillet mellom 5- og 7-seter. Inntil reglene altså ble justert på fredag.

Nå er alle versjoner av disse to modellene inkludert i 80.000-dollar-gruppen, sammen med et knippe andre biler amerikanske myndigheter har bestemt seg for å definere som crossover.

Og dermed øker Tesla prisene. Logikken er at kjøperne kan tilføye fordyrende tilleggsfunksjoner uten at modellene krysser 55.000-streken, derfor er det mindre viktig å holde prisene nede.

Samtidig registrerer Electrek at Teslas billigste bil, Model 3 med bakhjulsdrift, nå koster 43.490 dollar – en prisreduksjon på 500 dollar.

Under kan du se ett av få merker som har svart på Teslas nye prising: