TETT KØ: En av situasjonene da mange bilister kan finne på å sjekke mobilen.

Undersøkelse:

En av to sjekker mobilen på rødt lys eller i kø

En rapport viser at andres mobilbruk bak rattet er det bilister frykter mest i trafikken. Over halvparten vet ikke hva straffen for mobilbruk i trafikken er.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring viser at halvparten av nordmenn sjekker mobilen i kø eller ved rødt lys, en av tre skriver eller leser SMS i kø eller ved rødt lys, og to av fem bruker mobilen uten håndfri.

– Det er en «skal bare»-holdning her. Du skulle jo bare lese meldingen fra sønnen din før du hadde stoppet helt opp. Eller sjekke hvem som ringer mens du ligger rolig i høyrefeltet i tunnelen. Eller bare svare sjefen og si at du var to minutter forsinket, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Men plutselig smeller det. Du følger ikke nok med på veien når du bare skal sjekke noe, sier han.

Undersøkelsene viser også at det nordmenn er mest redd for i trafikken, er andre bilister som bruker mobilen mens de kjører. Det er bare rusede sjåfører som topper listen med uoppmerksomme sjåfører på andreplass.

Boten for å bruke mobiltelefon i bil koster deg i dag tre prikker i førerkortet og 7450 kroner. Likevel viser undersøkelsen at sju av ti nordmenn ikke vet hva straffen for mobilbruk i bil er.

– Da oppleves ikke straffen som en sterk nok trussel. Poenget med strengere straff er at det skal være avskrekkende. Det er samfunnets metode for å si at vi ikke godtar det, sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

(©NTB)