DROSJE?: Denne gamle motorsykkelen til Øystein Lone (innfelt) kan ha blitt forvekslet med Bergens-drosjene.

Sjekk feilene til parkeringskameraene:

– Motorsykkelen forveksles med Bergensdrosjene

Øystein Lones motorsykkel forveksles trolig med Bergensdrosjene. Det er ikke den eneste feilen kameraene på landets parkeringsplasser gjør.

Publisert Sist oppdatert

Motor har fått flere henvendelser fra lesere etter at vi skrev om Øystein Lone, som har fått tre parkeringsregninger på til sammen hele 8300 kroner, fordi kameraene på parkeringsplassen på Bergen lufthavn skal registrert hans gamle motorsykkel på parkeringsplassen.

Men motorsykkelen står i Lones garasje, og har ikke vært på veien på over 10 år.

Blandes med drosjer

– Kameraene til parkeringsselskapet tar trolig bilder når de ser tall og bokstaver og når noe er i bevegelse. Det er derfor mulig å få med tall og bokstaver som ikke er en del av et nummerskilt på bildene som tas, skriver en leser til Motor som har god kjennskap til skiltgjenkjenningssystemene til parkeringsselskapene.

Bergen Taxis telefonnummer er 07000. Dette nummeret står med store tall på drosjene.

Øystein Lones gamle motorsykkel har registreringsnummer O700 – som kan se ganske likt ut.

– Det kan hende at kameraene har lest innkjøring av en taxi, men ikke utkjøringen. Deretter kan kameraet ha misset en annen innkjøring, men fått med seg en utkjøring. Dermed kan disse inn- og utkjøringene ha blitt koblet sammen, selv om det ikke nødvendigvis er samme bil eller det kan ha gått flere dager imellom, skriver personen – som av hensyn til sin arbeidsgiver ikke ønsker at Motor bruker navn og arbeidsforhold.

Øystein Lone har på kort tid fått tre høye parkeringsregninger på til sammen 8300 kroner for påstått parkering av motorsykkelen.

LOGO: Bergen Taxi

– En mulighet

Operativ direktør Carl-Erik Martinsen i Apcoa Parking bekrefter overfor Motor at dekor på kjøretøy – som telefonnummer på drosjer – kan forveksles med registreringsskilt.

– Det er en mulighet for at et skiltgjenkjenningssystem kan lese andre tegn enn registreringsnummer, skriver Martinsen i en epost til Motor.

Men han understreker også:

– Dette er sjelden en utfordring fordi eventuelle tolkninger også må få treff på et reelt og aktivt registreringsnummer i motorvognregisteret. Vi leser millioner av registreringsnummer. Feillesninger forekommer, men de feilene som leder til feil fakturering måles i promiller.

Martinsen sier at de nå også gjennomgår rutinene sine for å redusere antallet feil.

Leser-erfaringer

Flere Motor-lesere forteller om lignende problemer med automatiske skiltlesere.

En mann forteller på Facebook-sidene til Motor at han har fått tre regninger fra Apcoa Parking på totalt flere tusen kroner for parkering på et sted han aldri har vært.

– De krediterte selvfølgelig regningene. Men det er jo irriterende uansett.

Lesernes erfaringer tyder på at feilregistreringer har skjedd før på Flesland, selv om Avinor sier de ikke har hørt at andre har blitt feilbelastet.

– Jeg har opplevd akkurat det samme med selskapet Apcoa på Flesland, skriver en mann på Facebook-sidene til Motor, og fortsetter:

– Jeg fikk regning for tre døgns parkering av bil, og ringte dem. Hun som svarte var helt tydelig vant med å få slike henvendelser. Da jeg sa jeg ikke hadde vært på Flesland, godtok hun det med en gang, og sa hun skulle sende kreditnota.

Avskiltet bil

Avisen Adresseavisen har nylig fortalt om flere feilregistreringer. Eieren av en Volkswagen Golf som ble vraket i 2017, fikk tre år senere parkeringskrav på 579 kroner etter at bilen ifølge kameraene på Rørvik lufthavn skal ha stått parkert der.

En annen trønder fikk regning på 3059 kroner etter at bilen hans skulle ha stått parkert i et parkeringshus i Bodø. Men eieren kunne dokumentere at bilen i det aktuelle tidsrommet var i Trondheim.

Dersom du mottar en regning for parkering som du mener er feil, må du kontakte parkeringsselskapet.

Det er parkeringsselskapet som har bevisbyrden for at ditt kjøretøy har stått parkert. Dersom selskapet ikke kan dokumentere, skal de frafalle kravet.

Dersom det ikke skjer, bør du kontakte Parkeringsklagenemnda.

Begge de feilaktige kravene som Adresseavisen har omtalt, gjelder parkeringsplasser som Apcoa Parking driver. Det er også dette selskapet som feilfakturerte Øystein Lone.

At hans gamle motorsykkel muligens forveksles med Bergens-drosjene, gjør han litt skeptisk.

– Man blir litt usikker på disse systemene.

– Men kan det være en idé å starte persontransport med motorsykkelen?

– Definitivt ikke, sier Lone.