VIKTIG: Lys er viktig i trafikken, og lysene fra en Peugeot 508 gjør det hele litt mer spennende også.
VIKTIG: Lys er viktig i trafikken, og lysene fra en Peugeot 508 gjør det hele litt mer spennende også.

Ny undersøkelse fra NAF:

Gjett hva som irriterer oss mest i trafikken!

Blinklysene er den viktigste kommunikasjonsformen i trafikken. Og den som irriterer oss mest.

Publisert

En fersk undersøkelse som Infact har gjort for NAF, viser at over halvparten av oss blir mest irritert når andre bilister ikke bruker blinklys.

– Blinklysene bruker vi til å kommunisere med andre på veien. Det er derfor ikke rart at manglende bruk av blinklys irriterer oss, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Ikke bare skaper det irritasjon når folk ikke bruke blinklyset, men det skaper både forsinkelser og farlige situasjoner også, fortsetter han.

Klassisk irritasjon

Resultatet er ikke så overraskende. Blinklysbruken har irritert bilister helt tilbake til tiden da man måtte stikke armen ut i all slags vær for å signalisere hvor man skulle.

I dag burde alt være enklere, uten at det nødvendigvis virker slik. Menn (51,7 prosent) og kvinner (51,3 prosent) er samstemte i spørsmålet om hva som irriterer dem mest.

GI TEGN:  Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, oppfordrer alle bilister til å sjekke lysene på bilen – og kanskje stramme seg opp litt på bruk av blinklys.
GI TEGN: Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, oppfordrer alle bilister til å sjekke lysene på bilen – og kanskje stramme seg opp litt på bruk av blinklys.

Sparetiltak

Mer overraskende er det at bare 6,7 prosent oppgir at mørke baklys i tunneler og i mørket er det største irritasjonsmomentet.

Moderne biler skal være så energieffektive som mulig, og kjørelys bak er et av sparetiltakene. Men vi blir altså mindre opphisset enn man kanskje skulle tro.

Blending

7,7 prosent menn og 5,5 prosent kvinner oppgir dette som mest irriterende.

- For å unngå mørke baklykter er det to ting du kan gjøre. Enten stiller du lysbryteren i bilen på auto, eller du stiller den på full belysning, sier Sødal.

Nummer to på listen over irriterende lysbruk er møtende bilister som ikke skrur av fjernlyset.

To av 10 oppgir dette som det mest irriterende med andre bilisters lysbruk.

Enøyde banditter

- Skrur du ikke av fjernlysene, blender du de som kommer i motgående fil. De ser rett og slett ingenting i den retningen de skal. Så skru av fjernlysene i tide, sier NAF-rådgiveren.

Bak disse to største irritasjonsmomentene kommer biler med kun ett nærlys.

- Enøyde banditter er vanskeligere å oppdage i mørket, og man klarer ikke å skille mellom bil eller motorsykkel. Mangler du en lyspære, få den skiftet, oppfordrer Sødal.