MÅTTE BETALE: Tor Håve måtte punge ut omregistreringsavgift for Toyotaen til høyre da han skulle omregistrere Forden til venstre.
MÅTTE BETALE: Tor Håve måtte punge ut omregistreringsavgift for Toyotaen til høyre da han skulle omregistrere Forden til venstre.

Måtte «kjøpe» bilen tilbake:

Enkel tastefeil kostet Tor 6372 kroner i gebyr

Tor Håve håpet han skulle slippe å betale da barnebarnet klikket feil da de skulle omregistrere en bil. Men Skatteetaten er nådeløs: – Det er ingen slingringsmonn, sier de.

Publisert Sist oppdatert

– Barnebarnet skulle få den gamle bilen min gratis. Men da han hjalp meg med omregistreringen, trykket han ved en feil på min nye bil i stedet for på bruktbilen. Dermed måtte vi betale omregistreringsavgift også for den nye, forteller Tor Håve i Tønsberg.

Han prøvde forgjeves å forklare både Statens vegvesen og Skatteetaten at de bare hadde gjort en feil – og om de kunne få igjen pengene for den feilaktige omregistreringen.

Men, nei.

Tor måtte pent betale omregistreringsavgiften på 6372 kroner.

– Folk må advares. Gjør man feil må man uansett betale, sier Tor oppgitt.

Han har kjøpt seg en ny Toyota C-HR, og skulle gi barnebarnet gratis den åtte år gamle Ford Focusen sin.

Strenge

Skatteetaten er krystallklare.

– Hvis eieren selv omregistrerer bilen feilaktig, eller ombestemmer seg etter han eller hun har omregistrert eierskap av bilen, er det dessverre ikke mulig å få avgiften refundert, skriver seksjonssjef Ole Vincent Jebsen i Skatteetaten i en epost – og tilføyer:

– Regelverket praktiseres strengt og det er ingen slingringsmonn.

ERGERLIG: Tor Håve synes det er dumt å måtte betale 6372 kroner for en feil han og barnebarnet gjorde.
ERGERLIG: Tor Håve synes det er dumt å måtte betale 6372 kroner for en feil han og barnebarnet gjorde.

Feil skjer

Ca. 2500 ganger daglig omregistreres kjøretøy fra en eier til neste. Dette gjøres enkelt på sidene til Statens vegvesen. Man logger seg inn, klikker på bilen man skal selge, og fyller inn nødvendige opplysninger.

Det er ikke lett å gjøre feil, men Tor og barnebarnet er likevel ikke alene. Ifølge Skatteetaten skjer det i noen svært få tilfeller.

– Den digitale løsningen er imidlertid laget slik at det skal være enkelt å bruke og vanskelig å gjøre feil, påpeker seksjonssjef Ole Vincent Jebsen.

Tor Håve skjønner det, men mener likevel det burde vært rom for å slippe å betale når man gjør en feil.

– Barnebarnet mitt gjorde jo det ikke med vilje.

To måneder

Heldigvis slipper Tor å betale omregistreringsavgift også for tilbakeføring av bilen fra barnebarnet til bestefar. Alle biler som selges videre innen to måneder slipper avgift.

Og om det skulle være noen trøst:

Hadde myndighetene selv gjort feil, ville han sluppet å betale.

– Det er kun unntak for feil som skyldes forhold hos registreringsmyndighetene eller Skatteetaten. Dette for at de skattepliktige ikke skal lide for feil som skyldes oss som myndighet. Det foreligger ikke fritak for feilregistreringer som skyldes forhold hos den skattepliktige, skriver seksjonssjefen i Skatteetaten.