IKKE MISUNNELSE: Statsminister Erna Solberg måtte svare for Venstre-leder Trine Skei Grandes ordbruk under spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge, NTB / scanpix
IKKE MISUNNELSE: Statsminister Erna Solberg måtte svare for Venstre-leder Trine Skei Grandes ordbruk under spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge, NTB / scanpix

Erna svarte om elbil-misunnelse:

– Å kjøpe elbil er det viktigste du kan gjøre for å få ned klimautslippene

Venstre-leder Trine Skei Grande stemplet Arbeiderpartiets forslag om elbil-moms som drevet av misunnelse. Hun får ikke støtte av statsminister Erna Solberg. – Vi ønsker at folk skal kjøpe elbil. Det er det viktigste du kan gjøre personlig og privat for å bidra til å få ned klimautslippene, sier Solberg.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Statsminister SoIberg måtte svare for Venstre-lederens ordbruk i Stortingets spørretime onsdag.

I sitt alternative statsbudsjett vil Ap innføre moms på elbiler for den delen av kjøpesummen som overstiger 600.000 kroner.

Men regjeringen står fast på at nullutslippsbilene skal ha fullstendig avgiftsfritak ut denne stortingsperioden, selv om argumentene fremføres noe ulikt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville i spørretimen onsdag vite om statsminister Solberg deler Venstre-lederens oppfatning om misunnelse.

– Jeg tror ikke det er snakk om misunnelse, svarte Solberg.

– Regjeringen sier vi skal ha et bærekraftig bilavgiftssystem fremover, men akkurat nå er det et tydelig og klart signal om at vi ønsker at folk kjøpe elbil. Det er det viktigste du kan gjøre personlig og privat for å bidra til å få ned klimautslippene. Det er det viktig at vi gjør sterkt, sa statsministeren.

Les også: Nå er det halvannet års ventetid på denne dieselbilen

Fritt frem

Ap-lederen gjentok argumentasjonen for forslaget om moms:

– Nå selges det altså elbiler i veldig høye prisklasser uten at de har lengre rekkevidde enn biler i lavere prisklasser. Det kan i tillegg kjøpes eksklusivt tilleggsutstyr momsfritt for den som har råd til det. Det er fritt frem for å kjøpe slike biler, men i Arbeiderpartiet mener vi at det er rimelig at du betaler momsen selv på de dyreste bilene. Med moms bare på beløpet over 600.000 er det fortsatt en veldig god prisreduksjon.

– I vårt forslag til budsjett opprettholder vi forskjellen mellom elbil og bensin- og dieselbiler. Det vi tar inn på en slik moms kan vi bruke til å bygge ladestasjoner som hjelper til med denne omstillingen, sa Støre.

Han snakket for døve ører.

– Regjeringen sier vi skal ha et bærekraftig bilavgiftssystem fremover, men akkurat nå er det et tydelig og klart signal om at vi ønsker at folk kjøpe elbil, sa Solberg.

– Det gamle klimaforliket sa at vi skulle ta vekk elbilfordelene når vi passerte 50.000 solgte elbiler. Nå er vi enige om å holde det til 2021, for vi er redd for å sende feil signaler rundt det målet vi har og skal levere på i 2030, sa hun.

Les også: Her er bilen som vinner i ladekøen