KREVER EN INNSATS: Zero-ekspert Kari Asheim tror 2025-målet om nullutslipp krever ytterligere grep fra myndighetene. Foto: Peter Raaum

Debattmøte om elbil på Arendalsuka:

Frontkolliderer om 2025-målet

Hvor fjern er målsettingen om 0-utslipp fra alle nye biler innen åtte år? – Vi ser nå at 2025-målet er svært realistisk, sier klimaminister Vidar Helgesen (H). – Nei, det er ingen tegn til at vi skal nå 2025-målet uten at vi strammer til, kontrer Kari Asheim i Zero.

Publisert Sist oppdatert

På et debattmøte i regi av Zero, Nissan og Fortum under Arendalsuka mandag beskrev myndighetene og fagekspertisen to forskjellige verdener – selv om de strengt tatt virket enige om at den er rund.

– En oppnåelse av 2025-målet vil gi oss en tetposisjon som også mange andre land ønsker. Skal vi komme dit kan vi ikke lefle med å redusere elbil-fordelene, sa Helgesen.

Les også: Her er fire gode elbiler med lang rekkevidde

På spørsmål om «vi må speede opp så politikkutviklingen går like fort som teknologiutviklingen», svarte han kort:

– Det må vi.

HAR TRUA: –2025-målet om nullutslipp er svært realistisk, sier klima- oig miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Peter Raaum

Men også Venstre-politiker Ola Elvestuen anklaget statsråden for å forskuttere:

– Det er for enkelt av statsråden å si at dette nærmest kommer av seg selv. Det gjør det ikke, sa Elvestuen som mente man fortsatt er avhengig av at lokale myndigheter går foran.

Noen grunnleggende uenighet om elbil-målsettingen er det imidlertid ikke, verken mellom Høyre og Venstre eller høyre og venstre fløy.

– Vi er alle enige om å få til elbil, men det er ikke så konkret hvordan vi skal få det til, konstaterte Kari Asheim, fagansvarlig for transport i Zero.

Les også: Ekspertene jubler for Teslas nye billigbil

Hun serverte en 10-punkts oppskrift på hvordan målet kan nåes, og trakk fram tre områder som blir sentrale:

  • Når modellutvalget blir bedre med flere biler som kan gå langt, vil momsfritaket stadig være svært viktig.

  • Ladeinfrastruktur må bygges ut for både el- og hydrogenbiler.

  • For nyttekjøretøy har myndighetene i øyeblikket verken en virkemiddelpakke som virker eller et modellutvalg som lokker.