UTBREDT: Nordmenn bruker ofte mobilen ulovlig under kjøring.
UTBREDT: Nordmenn bruker ofte mobilen ulovlig under kjøring.

Fersk undersøkelse:

38 prosent av de yngste bruker mobilen ulovlig

Vi irriterer oss over ulovlig mobilbruk i bilen, men synder ofte selv. Og ungdommen er verst.

Publisert

Blant de yngste av oss (18 til 24 år), svarer hele 38 prosent at de bruker mobilen ulovlig under kjøring, altså tekster, surfer, tar selfie eller snakker uten handsfree.

  • Dette kommer frem av en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Urovekkende mange

Totalt sett er det én av fem av oss som bruker mobilen ulovlig, selv om undersøkelsen viser at dette er et av de største irritasjonsmomentene i trafikken.

– Det er urovekkende mange som bruker mobilen under kjøring, til tross for at de irriterer seg over nettopp dette. Vi har kanskje lett for å henge oss opp i andres oppførsel på veien, men da anbefaler jeg heller å ta en titt på egen atferd først, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Kvinner verst

I 2021 registrerte forsikringsselskapet nordmenns mobilbruk under kjøring ved hjelp av en app. Den viste at menn i snitt brukte mobilen i 1,8 prosent av kjøretiden, kvinner i 2,9 prosent. Det tilsvarer henholdsvis ett og 1,5 minutt under en kjøretur på en time.

– Du skal ikke se lenge på mobilen før du skjener ut av filbanen eller mister reaksjonstiden du trenger for å håndtere en hendelse, sier Hofstad-Nielsen.