Audun og Benny svarer:

– Kjøp vinterdekk nå! ... og unngå ulovlige dekk

Husk å sjekke mønsterdybden på vinterdekkene dine . Er de modne for utbytting, kan det være lurt å kjøpe nye dekk før vinteren kommer. Kanskje får du en god pris utenfor sesongen.

Publisert Sist oppdatert

Benny Christensen er bilekspert hos NAF og har jobbet med bil hele livet. Han kjører rally med sin gamle Volvo 142 1974 modell på fritiden og er helt klar når det kommer til dekk.

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

– Dekkene er bilens viktigste del. Det er de som holder kontakten med underlaget og sørger for at du kommer trygt fram. Gode dekk med riktig mønster til forholdene er helt avgjørende for en sikker bil, forklarer Benny, som har ganske mange forskjellige dekk hjemme i garasjen. 

Bytt før minimum

– Hva er riktig mønsterdybde?

– Sommerdekkene skal ha minimum 1,6 millimeter mønster og vinterdekkene minimum 3 millimeter, forklarer Benny. 

BRA MØNSTER: Disse dekkene er helt nye og mønsterdybden er ca 10 millimeter. Benny bruker en gratis reklamemåler til å sjekke mønsterdybden.

– Men dette er minimum, og jeg bytter gjerne mine dekk før de er så nedslitte. Dekkene skal sørge for godt feste mot veien, men de skal også drenere bort vann og eventuelt snø og slaps. Her kommer mønsterdybden inn, forteller Benny. 

10 MILLIMETER: Helt nye vinterdekk med 10 millimeter mønster.

– Hvis mønsteret er nedslitt kan du risikere at vannet ikke dreneres bort og bilen sklir avgårde uten hverken styring eller bremseeffekt. Det er skrekken og jeg vil ikke ha den utryggheten, derfor bytter jeg mine dekk tidlig, sier Benny. 

– Hvordan sjekker jeg mønsterdybden?

– Det er heldigvis enkelt, svarer Benny.

– Skaff en mønsterdybdemåler hos bilforhandleren eller dekkforhandleren. Skyv den helt ut og stikk den inn i mønsteret. Les av på millimeterskalaen. Du kan selvsagt også bruke et skyvelær hvis du har det, forklarer Benny. 

Seks sesonger, maks

– Har alder noe å si?

GAMLE DEKK: Dette dekket er produsert i uke 37 i 2017.

– Alle dekk har et merke som forteller når de er produsert. Det er som regel fire sifre som angir ukenummer og år. 

– Vi i NAF anbefaler å bytte dekk som har kjørt mer  enn seks sesonger. Dette er fordi gummiblandingen blir hardere med årene, og det kan påvirke dekkene negativt, forklarer Benny. 

– Men hvis dekket har ligget på lager et par år før de ble solgt, spiller det ingen rolle. Det er antall sesonger i bruk som er avgjørende, sier Benny. 

Sjekk priser nå!

Det er nå du bør gå på jakt etter nye vinterdekk. 

Etterspørselen øker fram mot vinteren, så sjansene for en god handel er best nå på sommeren. 

Hvis du er heldig, sitter forhandleren inne med vinterdekk i din dimensjon som du kan få en god pris på. Men det kan også være utsolgt for mange dimensjoner nå på sommeren. 

Se flere råd fra Audun & Benny her – og les saken under: