VIL KJØRE: – Forslaget om nullutslippssoner rammer veldig skjevt, og bærer preg av symbolpolitikk, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Får støtte fra Frp:

Sp-topper til kamp mot utslippsfrie soner i Oslo

Sp-toppene Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler går til kamp mot Oslo-byrådet som vil forby diesel- og bensinbiler i indre bydeler.

Publisert Sist oppdatert

Tiltaket er symbolpolitikk som rammer de som har minst, sier Vedum og Bøhler til Aftenposten.

I klimameldingen åpner regjeringen for nullutslippssoner. Innføring av slike soner betyr at bystyret kan forby beboere og næringsliv å kjøre diesel- og bensinbiler i enkelte gater eller områder i byen.

Hva som skal skje med hybridbileier er uavklart.

I Oslo vil sentrum fra Aker Brygge til og med Tøyen, Grønland og Vaterland i øst blir berørt. Målet er at første sone skal være på plass i 2023.

2030-deadline

Innen 2030 er byrådets mål å forby fossildrevne biler i hele Oslo, sa MDG-byråd Lan Marie Berg på NRKs Debatten torsdag kveld.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener tiltaket «betyr marginalt eller ingenting» fordi det er snakk om veldig få kjørekilometer og dessuten er det usosialt.

– Jeg tror man gjør klimasaken en veldig bjørnetjeneste. Dette rammer veldig skjevt, og bærer preg av symbolpolitikk. De som har lavest inntekt, skal ta den største regningen, sier han.

Stort varsku

Frps Bård Hoksrud, som er første nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, mener byrådets planer er et stort varsku til alle bilister.

– Berg sa rett ut at hele Oslo skal være nullutslippssone. Jeg lurer på hva Høyre og regjeringen vet hva de har stelt i stand ved å åpne for nullutslippssoner. Høyre har selv ønsket seg nullutslipp innenfor ring 2 i Oslo, så dette tror jeg dessverre kan bli en realitet, sier Hoksrud i en kommentar til NTB.

– Nå håper jeg virkelig bilfolket våkner før det er for sent. Jeg kan love at Frp skal fortsette å kjempe mot denne galskapen. Dette er helt feil medisin, mener Frp-toppen.

(©NTB)