Tesla Semi er klar:

Nå ruller denne på veien

Tesla har levert sin første lastebil.

Publisert Sist oppdatert

Fem år etter at den ble annonsert, blir det i disse dager satt skilter på noen få eksemplarer av Teslas lastebil – Semi. Hendelsen ble markert torsdag, på vanligvis vis, med Elon Musk på scenen [se video i toppen av artikkelen].

Tesla-sjefen brukte tid på de mulige miljøfordelene, og sa at selv om lastebiler bare utgjør 1 prosent av USAs bilpark, står de i dag for en femtedel av utslippene.

Plaid-motorisering

Det meste som ble sagt om selve bilen, er kjent fra før: Den har automatgir, er i prinsippet utstyrt med samme motorer som Model S og Model X Plaid, føreren sitter i midten av kupeen, og førerhuset har ståplass bak setene. Ordet «selvkjøring» ble overhodet ikke nevnt.

Det som derimot ble fremhevet, var de siste turene på vanlige veier.

Hva veier den?

Én filmsnutt viste en Semi mens den akselererte opp en bakke. Ifølge Tesla var det her en stigning på 6 prosent, og vogntogets totalvekt ble oppgitt til å være 82.000 pund, eller drøyt 37.000 kilo.

Filmen ble belønnet med jubelrop fra salen, og tallene er helt sikkert korrekte. Det som likevel ikke er klart, er hva 37.000 kilo egentlig betyr, siden det ennå ikke finnes offisielle tall på kjøretøyets egenvekt.

Rekkevidde: 800 km

Nettstedet InsideEVs har prøvd å resonnere seg frem til et svar, ved hjelp av en Twitter-bruker. Her anslås det at lastebilens egenvekt ligger på rundt 27.000 pund, altså noe over 12 tonn.

Uansett: Med denne lasten – 37 tonn til sammen – skal rekkevidden være litt over 80 mil.

Kunden som får de første bilene, er PepsiCo. Men Tesla lover dyrt og hellig at Semi-ene også skal brukes av selskapet selv.