ELBIL-PUSH: Fords Europa-sjef Stuart Rowley.
ELBIL-PUSH: Fords Europa-sjef Stuart Rowley.

Bekrefter ny elbil-fabrikk:

Ford med tre nye elbiler innen 2024

Ford skal lansere tre nye elektriske personbiler, pluss fire elektriske varebiler, for det europeiske markedet innen 2024. Først ut på modelloversikten: En elektrisk Puma.

Publisert

Det opplyste Fords Europa-sjef Stuart Rowley på en pressekonferanse mandag morgen.

Alle de sju bilene skal bygges i Europa, ulikt Mustang Mach-E, som Ford produserer i Detroit.

Ford er ikke detaljerte om navn og tall, men den første av bilene skal i produksjon ved den nye fabrikken Ford har under etablering i Köln i løpet av året.

<span class="font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">HEMMELIG, NEMLIG: </span>Mustang Mach-E, nummer to fra venstre, får selskap av tre andre modeller innen 2024.
HEMMELIG, NEMLIG: Mustang Mach-E, nummer to fra venstre, får selskap av tre andre modeller innen 2024.

På VW-plattform

Dette vil være en mellomstor SUV, trolig med samme plattform og teknologiske grunnarkitektur som Volkswagen-konsernet bruker på ID.4, Audi Q4 e-tron og Skoda Enyaq. Ford inngikk for noen år siden avtale med VAG-konsernet om å bruke den såkalte MEB-plattformen.

Bilen vil ha en rekkevidde rundt 500 km, men navnet og modelldetaljer slippes først senere i år.

Produksjonen av personbil nummer to, som Rawley beskrev som en «sports crossover», starter i Köln i 2024, trolig vil også den bygges på MEB-plattformen.

Puma i Romania

Dessuten skal Ford starte produksjon av en elektrisk Puma ved fabrikken i Craiova i Romania, en bil som trolig blir klar for markedet i 2024.

– Vår utvikling i retning en helelektrisk fremtid er absolutt nødvendig for Ford hvis vi skal møte mobilitetsbehovene til kundene i et europeisk marked som er i kraftig endring, sier Rawley.

Fords ambisjon er et årlig salg på 600.000 elektriske kjøretøy i Europa fra 2026.

For å nå det målet skal Ford gjøre investeringer på vel 20 milliarder kroner i den nye fabrikken, i tillegg til at det er gjort avtale med SK om å bygge en ny batterifabrikk i Tyrkia.

Fire varebiler

Ved siden av de tre personbilene kommer fire elektriske varebiler:

En Transit Custom og Tourneo Custom i 2023, og deretter en liten Transit Courier og en Tourneo Courier i 2024.