BEHANDLER KLAGER: Forbrukertilsynets lokaler i Porsgrunn.

Forbrukerklager:

De fleste som klager, vinner saken

Nesten halvparten av sakene i Forbrukerklageutvalget handler om bilkonflikter. De fleste som klager, vinner frem.

Publisert

Cirka 420 bileiere klaget til Forbrukerklage­utvalget i 2024. Det utgjør 40 prosent av de 1043 sakene som utvalget mottok, ifølge årsrapporten til Forbrukertilsynet, som Forbrukerklage­utvalget sorterer under.

I tillegg klaget cirka 125 personer til Forbrukerklageutvalget på grunn av problemer med håndverkertjenester. Under denne kategorien ligger blant annet bilverksteder.

Får medhold

Forbrukerne kan klage til Forbrukerklageutvalget dersom Forbrukertilsynet ikke klarer å mekle til en løsning.

67 prosent av forbrukerne som klager til Forbrukerklageutvalget får helt eller delvis medhold. 

47 prosent får fullt medhold, mens 20 prosent får delvis medhold.

Bare i 25 prosent av sakene gis det ikke medhold til kjøperen. I tillegg blir noen få klager enten avvist eller klagebehandlingen blir avbrutt, ofte fordi det inngås enighet mellom forbrukeren og motparten.

Som oftest klager forbrukerne på en næringsdrivende. Men en del av klagene er også med en annen forbruker som motpart, blant annet ved privatkjøp av bil.

Det tar lang tid å få behandlet en klage i Forbrukerklageutvalget. I 2024 økte ventetiden med én måned, og gjennomsnittlig saksbehandlingstid er nå syv måneder.

Gebyr

Før en forbrukerkonflikt kan behandles av Forbrukerklageutvalget, må det gjennomføres en meklingsrunde i Forbrukertilsynet.

I 2024 løste Forbrukertilsynet 3015 forbrukerkonflikter. Kjøretøy utgjør også her den største gruppen med saker. 28 prosent av sakene i Forbrukertilsynet handler om biler og andre kjøretøy.

Men fra 1. juli i fjor må du betale gebyr for å få en sak behandlet av Forbrukertilsynet og Forbrukerklageutvalget. Dette førte til at antallet henvendelser har stupt. Les mer om gebyrene her.

Leiebil

«Forbruker Europa» er også en del av Forbrukertilsynet. De bistår norske forbrukere med hjelp etter kjøp av varer eller tjenester i EØS-området.

Mange av sakene til Forbruker Europa handler om problemer etter leie av bil utenlands, og om oftest useriøse firmaer som krever urimelig mye for å verdivurdere bilen din. Dette har Motor skrevet om flere ganger, blant annet her.