TIL GARDS: Ma­ri­an­ne Ols­søn ønsker gjester velkommen til besøkshagen og gårdsbutikken på Helgøya, fire mil fra Hamar.

Drømmesteder i sommerferien: Hovelsrud gård

Idyll ved Mjøsas bredde

På staselige Hovelsrud Gård kan man nå velge mellom tre ulike og unike overnattingssteder, Sommerfjøset, Villa Leonore eller husmannsplassen Havrebakken.

Publisert

Overnattinger i Norge som gir unike opplevelser

De siste årene er det dukket opp mange spesielle og særegne overnattingssteder over hele Norge. Blant disse har redaksjonen i Motor plukket ut seks steder vi drømmer om å overnatte på. Ett av disse er Hovelsrud Gård.

Nettside: hovelsrud.no

To tim­ers kjø­ring fra Oslo lig­ger den frodige innlandsøya Helg­øya midt i Mjø­sa.

Det er nettopp på denne øya at landskapet ofte sammenlignes med Toscana. Her ligger også den imponerende stor­går­den til Ma­ri­an­ne Ols­søn, Ho­vels­rud Gård.

I 2017 åpnet Sommerfjøset på Hovelsrud for utleie. Nå er det muligheter for å leie to overnattingssteder til, en husmannsplass og en villa, også begge disse via Airbnb.

UTSIKT: Den forsiktig restaurerte låven er omgitt av et vakkert åkerlandskap med fantastisk utsikt over Norges største innsjø. Den passer perfekt for et par eller en familie med inntil 2 barn.

Idyll i vannkanten

Sommerfjøset på Hovelsrud ligger helt nede i vannkanten. I gamle dager gikk kuene på gården på beite langs Mjøsa. Siden det er litt langt opp til tunet, var det bedre å melke de nær beitet, og kjøre melken opp.

Nå har det gamle sommerfjøset blitt et helt spesielt overnattingssted, mellom blanke Mjøsa og bølgende, raslende kornåkre. Det er smakfullt og enkelt. Fjøset passer perfekt for et par eller en familie med inntil tre barn.

Egen strand

Villa Leonore var klar for utleie fra sommeren 2020, og ypperlig for de som er litt flere og virkelig vil oppleve det beste Helgøya har å by på. Villa Leonore er et sommerhus som ble bygget til sporveisdirektør Dybwads kone i 1915. Her er man helt for seg selv, og en hyggelig hage leder ned til en egen strand ved Mjøsa.

– Utenfor er det et nydelig staudebed og en egen kjøkkenhage å forsyne seg i, kan vertinnen Marianne Olssøn fortelle.

TIL KONA: Bo på Villa Leonore, et sommerhus som ble bygget til sporveisdirektørens kone i 1915.

Husmannsplass

Sommerhuset består videre av et bad, et velutstyrt kjøkken, en deilig veranda og et langt langbord skapt for lange, sene middager og sommer-kvelder. Det siste tilskuddet på utleiemenyen til Hovelsrud er Havrebakken som åpnet opp for utleie i år. Havrebakken er en av åtte husmannsplasser som var under Hovelsrud på eldre dager.

– Havrebakken er varsomt restaurert for at vi skal kunne ta vare på og vise fram også denne delen av historien, understreker Olssøn.

Huset er et tømmerhus fra 1864. Havrebakken har også vakker utsikt over Mjøsa, og er fantastisk plassert ved inngangen til skogen med et nett av gamle, fine stier som leder deg over hele Helgøya. Det er en hyggelig stue og kjøkken i første etasje og soverom i andre etasje, med soveplass til fem personer. Havrebakken har også et fint bad som en husmann bare kunne drømt om.

– For oss har vern gjennom bruk vært en viktig ledestjerne. Vi er glade i gamle hus, og mener at den beste måten å ta vare på dem på, er at de blir brukt. Alle husene er varsomt restaurert, færrest mulig materialer er byttet ut og mest mulig er gjenbrukt. Alt er malt med linoljemaling, forklarer Olssøn.

Når du overnatter på et av disse tre stedene, har du god mulighet til å besøke den historiske hagen på Hovelsrud, som er åpen for besøkende om sommeren. Her er det mulighet for å handle med seg litt salat og økologisk kylling til et bedre måltid.

RETT FRA ÅKEREN: Marianne Olssøn i grønne omgivelser på Hovelsrud.

– Hittil har vi bare hatt hyggelige gjester. Flere uttrykker at de setter sånn pris på at vi har restaurert med omtanke for husenes historie. De stortrives og synes landskapet vi lever i er vakkert. Det er fint å høre, sier Olssøn.