DOMMEN: «Prisen kan veie opp for mangelen på luksusen du finner i en bobil.»

Den store campingtesten:

Van

Du har kanskje sett bildene florere i sosiale medier av ombygde van’er – som er blitt til stilige rullende hytter. Disse enklere, ofte hjemmesnekrede, «bobilene» byr på litt mindre plass enn den tradisjonelle bobilen, men kan være utstyrt med vel så mange fasiliteter.

Publisert Sist oppdatert

Vi testet: Ombygget van fra Cabin Campers.

Pris på testmodell: 5370 kroner for å leie en helg. En ombygging av egen bil kan koste alt fra 30 000 til 300 000.

Størrelse: 4,27 meter lang innvendig, med ståhøyde (Volkswagen Crafter).

Antall personer: 2

ANETTE BERVE (36) og DAG-ERLING JENSENS (41) VURDERINGER:

Vi har hatt lyst til prøve oss på denne reisetrenden en stund, for det virker som det å farte rundt med en van gir hakket mer frihetsfølelse enn en tradisjonell bobil.

Vi har ikke helt budsjettet til å bygge en selv nå, så det var fint å teste om dette passer for oss ved å leie en først. Vanen var bygget opp med en daybed med oppbevaring under sengedelen, en liten sittegruppe med bord, kjøkken, 12-v kjøleboks, Webastovarmer og mange andre smarte løsninger.

Vi ble fort husvarme i vanen og likte at senga var klar og at det var muligheter for å lage mat så fort håndbrekket var satt på.

Vi er ikke veldig lange, så vi klarte oss fint med å sove i bredden av van’en.

FORDELER: Rimelig alternativ til bobil. God sovekomfort. Både seng og kjøkken er klare. Høy sjarmfaktor.

ULEMPER: Bør ha Webasto-varmer for komfort. Savner fort en bad-løsning (men dette kan løses med hyttetoalett, såkalt porta potti). Kan bli trangt om løsningene ikke er gode nok.

Bordet kunne også senkes og gjøres om til en del av senga skulle vi ønske en vanlig dobbeltseng. Vi testet å sove første natten uten varmen fra Webastoen. Utetemperaturen var vel to-tre grader om natta og det ble alt for kaldt med kun dyna for vår del. Med Webastoen ble inneklima veldig behagelig og den føles som en nødvendighet i et land som Norge.

Vi fant oss ellers raskt til rette bak rattet i vanen og følte at vi kunne kjøre ned til alle små veier og parkere og manøvrere trange, tette skogsveier. Vi våknet til regn, og likte at vi hadde god plass å boltre oss på baki vanen, spesielt siden det var ståhøyde. Det er deilig å kunne kle på seg i normal stilling.

Vi lurer på hvordan to uker i en slik van ville vært, spesielt med tanke på mangelen av dusj og do, og om den ville føles litt vel liten sammenlignet med en bobil. Til gjengjeld er prisen i en helt annen liga. Den kan veie opp for mangelen på luksusen du finner i en bobil.