FERSKET: Men bare av kamera. På under to minutter stikker tyvene av med de verdifulle delene av et eksosanlegg.
FERSKET: Men bare av kamera. På under to minutter stikker tyvene av med de verdifulle delene av et eksosanlegg.

Slår alarm om ny trend:

Stjeler deler fra eksosanlegg på jakt etter sjeldne metaller

De høye prisene på sjeldne metaller gjør det mer lukrativt for tyvene å stjele katalysatorer.

Publisert

Når det de siste årene har blitt vanskeligere å stjele selve bilen, har kriminelle stadig oftere hatt lydanlegg, navigasjonssystemer og kollisjonsputer som mål.

Nå har en ny trend begynt å spre seg for alvor:

Tyveri av eksosanlegg - og mer spesifikt innretningene som renser avgasser, i hovedsak katalysatorene.

Sist uke rapporterte New York Times om en veritabel bølge av slike tyverier over hele USA der flere byer, også av moderat størrelse, melder om flere hundre hvert år.

Fenomenet har åpenbart tatt seg opp de siste månedene og i november meldte det tyske bilmagasinet Auto Bild om kraftig økning i antall katalysator-tyverier også i Tyskland.

5700 kr/gram

Tyvene er ute etter de verdifulle metallene som finnes i små mengder inne i rensesystemene. I hovedsak dreier det seg om metallene platina, palladium og rhodium.

I skrivende stund har gull en pris per gram på 507 kr. Platina koster 304 kr/g, palladium 650 kr/g og det mest dyrebare er rhodium, som har en verdi i markedet på hele 5700 kroner per gram.

Bilene tyvene oftest peiler seg inn på er hybrider, som har større kvanta slike metaller i katalysatorene.

I Storbritannia nevnes oftest hybrid-SUV-ene Lexus RX, hybridutgaven av Honda Jazz og Toyota-modellene Prius og Auris.

Ekspress-tyverier

Forbrytelsene utføres oftest av godt organiserte skurker, som oftest opptrer parvis og utfører udåden raskt og effektivt. Noen ganger bare ved å åle seg under bilen, andre ganger ved å jekke opp bilen med en medbragt garasjekk, hvorpå den ene, mens partneren holder utkikk, kryper under bilen og skrur/skjærer løs de verdifulle komponentene.

Dette siste er ikke uten risiko. I fjor kunne lokale medier fortelle om en katalysatortyv i Kansas City som fikk bilen over seg og omkom.

Denne overvåkningsvideoen fra ABC30 i Fresno, California, viser hvor raskt tyvene opererer:

– Ikke særlig vanlig i Norge

Nyheter vi har sett om tyveribølger av eksosanlegg stammer for en stor del fra Nord-Amerika og fra land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Men hvor stort er problemet i Norge?

– Vi kan ikke si at det er et særlig utbredt fenomen her i landet, sier Bjarne Rysstad, informasjonssjef i IF forsikring, til Motor.

– Vi har en del saker hvert år, så mye kan jeg si, men det dreier seg om noen få nå og da. Vi har heller ikke konstatert noen økning i det siste.

Når katalysatorer blir stjålet, hva slags verdier er det snakk om?

– Det varierer en del, men det er snakk om titalls tusen kroner, sier Bjarne Rysstad.

Det betyr ikke at tyvebandene ikke herjer her hos oss. Men i elbillandet Norge har tyvene åpenbart funnet ut at elektrifiseringen byr på andre inntektskilder…