NORGESBILEN: Tesla Model 3 er suveren på salgstoppen og passerte i juni 10.000 solgte eksemplarer hittil i år. Foto: Tomm W. Christiansen
NORGESBILEN: Tesla Model 3 er suveren på salgstoppen og passerte i juni 10.000 solgte eksemplarer hittil i år. Foto: Tomm W. Christiansen

Ny gigantmåned for Tesla Model 3:

Et stadig større stykke Norge

Hver femte nye bil som ble kjøpt i juni var en Tesla Model 3. Det samlede bilsalget falt over tre prosent mot samme måned i 2018, mens de helelektriske modellene utgjorde 48,4 prosent av nybilregistreringene.

Publisert Sist oppdatert

Det viser nye tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Hittil i 2019 har bestselgerlisten i Norge duvet i takt med leveringsplanene til Tesla. Og juni ble en måned hvor det svingte av leveransene fra Fremont-fabrikken i California.

3012 av de 15.352 nybilregistreringene var en Tesla Model 3.

Og de aller fleste av disse igjen var en Long Range-utgave med firehjulstrekk.

– Det er jo selve Norgesbilen, med 560 km rekkevidde etter WLTP-standarden og en startpris like over 450.000 kroner, sier Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge, til Motor.

Tesla-leveringene svinger normalt kraftig fra måned til måned. Juni-tallene var over fire ganger så høye som i mai, men godt bak rekordmåneden mars da de leverte ut over 5300 biler. Likevel er junitallene så sterke at det er historiens nest høyeste månedsregistrering for en bilmodell noensinne.

Les også: Her er alle våre elbil-tester

10 ganger elektrisk på toppen

Nest mest solgte modell var VW Golf med 958 biler, fordelt på alle slags drivlinjer. e-Golf’en stod for 83 prosent av juni-registreringene.

Deretter fulgte Toyota RAV4 med 865, alle hybrid, som var helt suverent blant SUV’ene.

Audi e-tron var fjerde bil på topplisten med 574 registreringer. 

Tesla hadde også både Model S og Model X inne på topp 10-listen, som eneste merke med mer enn én modell blant de mest solgte.

Skoda Octavia var mest registrerte ikke-elektrifiserte bil på 11. plass, med 312 registreringer.

Hittil i år er det registrert 78.209 nye biler i Norge. Av disse er 10.560 en Tesla Model 3, noe som gir en markedsandel på 13,5 prosent.

Les også: Slik blir du en superlader

Leasing- og plug-in-fall

Juni-tallene viste forøvrig et dramatisk fall i leasing. Den såkalte næringsandelen av personbilsalget, som for det meste er privatleasing, var 45,8 prosent – ned 12,0 prosentpoeng fra juni 2018.

Det var fall i markedsandelene for bensin og diesel også, som vanlig…

Årets junitall for diesel viser en markedandel på 13,5 prosent av nybilregistreringene, mot 14,6 samme måned i fjor. For bensin, som vokser kraftig i Europa, var fallet dramatisk: Ned fra 23,8 prosent i juni 2018 til 16,0 prosent nå.

For hybridbilene er det en viss oppgang for de ordinære hybridene på drøyt fem prosent, mens registreringene av de ladbare hybridene er i fritt fall – ned 64,0 prosent mot samme måned i 2018 og ned 43,9 prosent for året.

PS: For nybilregistreringene er det økning på 1,9 prosent hittil i år, mens eierskiftene av bruktbiler er ned 2,3 prosent for året. Men det er stadig om lag tre ganger så mange bruktbilhandler som nybilkjøp.