FINT MED AMBISJONER: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen roser Danmark for gode ambisjoner, men vil foreløpig ikke ta stilling til et forbud mot salg av bensin- og dieselbiler. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Dansk forslag om felles EU-forbud:

Norge avventer forbud mot salg av bensin- og dieselbiler

Danmark vil nå ha med EU på et felles forbud mot salg av bensin- og dieselbiler fra 2040. Norske myndigheter har ikke tatt stilling til om det bør innføres et forbud.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Regjeringen har målsetting om at alt nybilsalg i Norge skal være nullutslippsbiler fra 2025. Andre land vil sette absolutte mål.

– Regjeringen har ikke tatt stilling til et framtidig forbud slik Danmark foreslår, men det er fint med ambisiøse planer i andre land. Dess flere som trekker i samme retning, dess klarere blir marsjordren til bilindustrien.

Det sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen til Motor.

På et møte blant Elvestuens kolleger i EU før helgen tok Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til orde for et felles forbud mot salg av bensin- og dieselbiler i EU-området  fra 2040.

Les også: Enighet om utslippsmål

Brudd med EU-regler

I sommer ble det klart at et dansk forslag om forbud fra 2030 var i brudd med EUs regelverk, men nå gjentas ambisjonen med et nytt tidsperspektiv.

EUs har mål om å redusere CO2-utslippet med 40 prosent innen 2030 og nå et nøytralt nivå i 2050. Men blant EU-landene er meningene delte.

I mange østeuropeiske land er antallet nullutslippsbiler på et forsvinnende lavt nivå, samtidig som den tradisjonelle bilproduksjonen er hjørnesteiner i den nasjonale industrien.

Les også: Hevder Kia vil skvise salget fossilsalget til siste dråpe

Slipper å true

Ingen steder har man som i Norge villet bruke avgiftssystemet som middel for å få fart på elbilsalget – og sluppet å true med forbud.

– Vi har et eget mål om at alle nye biler skal være nullutslippsbiler innen 2025, og vi er på god vei dit. Halvparten av alle solgte biler er allerede nå elektriske, sier Elvestuen.