ETTERTRAKTET: Til sommeren kommer de første utgavene av Model 3, Teslas folkebil, på norske veier.
ETTERTRAKTET: Til sommeren kommer de første utgavene av Model 3, Teslas folkebil, på norske veier.

Nå starter elbil-revolusjonen:

Dette er de nye elbilene som kommer i 2018

Så langt har vi bare sett begynnelsen på elbil-eventyret. De neste månedene kommer det flere spennende elbiler på markedet og i 2019 starter kappløpet for alvor.

Publisert Sist oppdatert

Avgiftspolitikken har gjort det norske elbilmarkedet unikt i verden, og selv om regjeringen nå har testet den politiske viljen til å avgiftsbelegge de tyngste modellene, er det all grunn til å tro at salget bare vil øke.

I løpet av 2017 ble 33.025 nye elbiler registrert, i følge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken, i tillegg til at svært mange av de 8559 bruktbilimportene er nesten nye biler.

Men ennå er det færre enn 20 modeller å velge mellom.

Les også: Se Motors store vinterdekktest!

Her er oversikten over de nye modellene som er trappene i 2018:

Audi e-tron Quattro kommer i 2018, men kan allerede bestilles. Dette blir en elbil i det såkalte premium-segmentet med priser i Tesla-klassen. 3000 nordmenn har betalt inn depositum for å sikre seg plass i køen.

Hyundai Kona kommer til sommeren som ren elektrisk bil. Du kan velge mellom to batteripakker, den største med en rekkevidde opp mot 500 kilometer. Den rimeligste modellen kommer til å koste under 300.000 kroner.

Hyundai lanserer sin nye hydrogen-elektriske bil Nexo i 2018. Den erstatter dagens iX35 . Batteriene er byttet ut med tanker for komprimert hydrogengass og bilen gjør selv om gassen til strøm til motoren i en brenselcelle.

Jaguar i-Pace kommer i august og blir også en Tesla-konkurrent. Nesten 1.500 kunder har betalt depositum for å kjøpe bilen og to tusen til har meldt sin interesse – uten å vite hva den vil koste.

Kia Niro er allerede tilgjengelig som ladbar hybrid. Høsten 2018  kommer den kompakte SUV-en som ren elbil. Foreløpig er verken prisen eller rekkevidden kjent, men du kan skrive deg på venteliste hos en forhandler. Vi tipper en pris mellom 250.000 og 300.000 kroner.

Nissan Leaf kommer i ny utgave i januar/februar med rekkevidde på 380 kilometer og en pris som starter på 245.900 kroner. Litt senere får den også større batterie og rekkevidde opp mot 500 kilometer.

Peugeot Partner kommer i salg som elektrisk personbil i 2018. Det betyr en praktisk familiebil med fem seter og stort bagasjerom, men med rekkevidde på bare 170 kilometer.

Tesla Model 3 er folkebilen til Tesla. Den er i salg i USA og de første bilene kommer til Norge  til sommeren. Tesla vil ikke si hvor mange nordmenn som har kjøpt bilen eller hva den koster. Vi har tidligere spekulert i mellom 350.000 og 400.000 kroner.

Nissan NV 200 kommer både som familiebil med fem seter og som toseters varebil med lengre rekkevidde. Batteripakke er økt til 40 kWh, noe som kan gi en rekkevidde på rundt 350 kilometer på en god dag.

Les også: Vi har testet fire gode elbiler med bra rekkevidde

Utover i 2019 kommer så Volvo med sin første helelektriske XC40, og ikke minst Mercedes med sin EQC.