Rød bil foran gul bygning
NORGESBILEN: Tesla Model 3 er suveren på salgstoppen og passerte i juni 10.000 solgte eksemplarer hittil i år. Foto: Tomm W. Christiansen
Ny gigantmåned for Tesla Model 3:

Et stadig større stykke Norge

Hver femte nye bil som ble kjøpt i juni var en Tesla Model 3. Det samlede bilsalget falt over tre prosent mot samme måned i 2018, mens de helelektriske modellene utgjorde 48,4 prosent av nybilregistreringene.

Del denne artikkelen

Det viser nye tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Hittil i 2019 har bestselgerlisten i Norge duvet i takt med leveringsplanene til Tesla. Og juni ble en måned hvor det svingte av leveransene fra Fremont-fabrikken i California.

3012 av de 15.352 nybilregistreringene var en Tesla Model 3.

Og de aller fleste av disse igjen var en Long Range-utgave med firehjulstrekk.

– Det er jo selve Norgesbilen, med 560 km rekkevidde etter WLTP-standarden og en startpris like over 450.000 kroner, sier Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge, til Motor.

Tesla-leveringene svinger normalt kraftig fra måned til måned. Juni-tallene var over fire ganger så høye som i mai, men godt bak rekordmåneden mars da de leverte ut over 5300 biler. Likevel er junitallene så sterke at det er historiens nest høyeste månedsregistrering for en bilmodell noensinne.

Les også: Her er alle våre elbil-tester

10 ganger elektrisk på toppen

Nest mest solgte modell var VW Golf med 958 biler, fordelt på alle slags drivlinjer. e-Golf’en stod for 83 prosent av juni-registreringene.

Deretter fulgte Toyota RAV4 med 865, alle hybrid, som var helt suverent blant SUV’ene.

Audi e-tron var fjerde bil på topplisten med 574 registreringer. 

Tesla hadde også både Model S og Model X inne på topp 10-listen, som eneste merke med mer enn én modell blant de mest solgte.

Skoda Octavia var mest registrerte ikke-elektrifiserte bil på 11. plass, med 312 registreringer.

Hittil i år er det registrert 78.209 nye biler i Norge. Av disse er 10.560 en Tesla Model 3, noe som gir en markedsandel på 13,5 prosent.

Les også: Slik blir du en superlader

Leasing- og plug-in-fall

Juni-tallene viste forøvrig et dramatisk fall i leasing. Den såkalte næringsandelen av personbilsalget, som for det meste er privatleasing, var 45,8 prosent – ned 12,0 prosentpoeng fra juni 2018.

Det var fall i markedsandelene for bensin og diesel også, som vanlig…

Årets junitall for diesel viser en markedandel på 13,5 prosent av nybilregistreringene, mot 14,6 samme måned i fjor. For bensin, som vokser kraftig i Europa, var fallet dramatisk: Ned fra 23,8 prosent i juni 2018 til 16,0 prosent nå.

For hybridbilene er det en viss oppgang for de ordinære hybridene på drøyt fem prosent, mens registreringene av de ladbare hybridene er i fritt fall – ned 64,0 prosent mot samme måned i 2018 og ned 43,9 prosent for året.

PS: For nybilregistreringene er det økning på 1,9 prosent hittil i år, mens eierskiftene av bruktbiler er ned 2,3 prosent for året. Men det er stadig om lag tre ganger så mange bruktbilhandler som nybilkjøp.

Tips fra NAF
Er det egentlig så lurt å kjøpe bil nå?