BILER TIL SALGS: Også Teslaer kan kjøpes billigere enn vanlig.

Kjøpers marked:

Nå skal det prutes på bilkjøpet

Etter rekordsalg før nyttår, har nybilsalget stoppet nesten helt opp på nyåret. Det er gode nyheter for alle som vil kjøpe bil.

Publisert

Bilforhandlerne har en drøss nye biler for salg, men få kunder. Derfor dukker det nå opp salgskampanjer i butikkene, på nett og i epostboksene våre.

Til og med Tesla, Norges største bilselger med Norges klart mest populære bilmodell (Tesla Model Y), har kampanjepriser for å friste kunder.

Først med et kraftig priskutt som i januar tok alle på senga. Senere utover vinteren med diverse kampanjer hvor du kan spare titusener.

40.000 kr

Som dette eksempelet:

Faksimile fra Tesla Norge

Denne uka dumpet en epost ned i Motors redaksjon fra Tesla, hvor vi – og andre potensielle kunder – ble bedt om å utforske «umiddelbart tilgjengelige» Model 3 og Model Y.

For de som har lyst på ny bil, er slike eposter svært nyttige.

En av Tesla Model 3-bilene som står klar for umiddelbar levering og venter på en kunde som vil ha den, er en blå bil som selges for 375.000 kroner.

Når Motors biljournalist Øivind A. Monn-Iversen tar med vinterdekk og sjekker totalprisen opp mot listepris, ser han at bilen selges med nesten 40.000 kroner i avslag.

– Med vinterdekk koster bilen 395.000 kroner. Listepris er 433.000 kroner, sier han.

– Tøft marked

Tesla er ikke alene. Alle som abonnerer på eposter fra bilforhandlere, opplever nå å få fristende tilbud, og hos mange bilforhandlere er det haugevis av biler som står klare.

Bransjenettstedet Bilnytt [for abonnenter] har dokumentert mange utgaver av nye Volkswagen ID.3 som i ukesvis har stått utenfor hos Møller Bil.

- Flere aktører opplever at dagens marked er tøft, og flere bilkjøpere peker på strammere privatøkonomi, sier assisterende direktør Stein Are Olsen i Møller Bil Norge til Bilnytt.

Møller, som i mange år har vært Norges største bilkonsern, frister nå kundene sine med 5000 kroner dersom en venn eller bekjent som kunden anbefaler kjøper bil av Møller.

Joda, det er utlevert tusenvis av nye biler i 2023. Men mange av dem er utleveringer etter kontrakter som ble inngått i fjor. Det meldes om få nye kunder i bilforretningene.

Ikke bare bilprisene kuttes. Det er også kampanjerenter ned på under én prosent, selv om ordinær bilrente nå for de fleste er på minst seks–syv prosent.

Ring rundt

TOYOTA-KAMPANJE: Også Toyota har en drøss biler for rask levering, inkludert elbilen bZ4X.

Konsekvensen av mange nybiler og få kunder, er at bilkundene nå kan og må prute – også på rabattprisene.

Pruting er noe mange bilkjøpere nesten har glemt de siste årene, når tilfanget av de populære elbilene har vært langt mindre enn antallet kjøpere.

Derfor, en liten oppfriskning:

  • Husk at du både må prute på selve bilprisen, og på ekstrautstyret – som du nå kan regne med å få solid avslag på.
  • Når bil med ditt ønskede utstyr er prutet ferdig, må du prøve å få med utstyr du selv ikke «må» ha – som en del av pakka.
  • Når du leter etter gode kjøp, husk at mange lagerbiler ikke annonseres på Finn og lignende nettsteder. Det er smart å ta personlig kontakt med forhandlerne.