SKAL VITNE MOT BILSELGER: Gunn Gjellestad

Gunn ble svindlet av bilselger, ifølge politiet:

– Vi er blant de heldige som mistet minst penger

En 36 år gammel mann i Kristiansand skal ifølge politiet ha svindlet 25 bileiere for 4,4 millioner kroner. En av dem er pensjonisten Gunn Gjellestad og hennes mann.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er jo blant de heldige som har mistet minst penger, sier Gunn Gjellestad (70).

Våren for to år siden inngikk hun og mannen hennes avtale med Bilsenteret Sør i Kristiansand om at bilforhandleren skulle selge bilen deres i kommisjonssalg.

– Vi kjørte ned fra Haugesund, hvor vi bodde den gangen, og leverte bilen til forhandleren. Utenfor lokalene deres sto det mange flotte biler, forteller Gjellestad.

Kommisjonssalg innebærer at bilforhandleren står for markedsføringen og salget. Etter salget skal kjøpesummen, fratrukket forhandlerens honorar, utbetales til selgeren.

4,4 millioner

Men Gunn Gjellestad og mannen hennes fikk aldri de 115.000 kronene de skulle ha da deres åtte år gamle Subaru Forester var solgt. Det hjalp ingenting at de mange ganger etterlyste pengene sine.

– Jeg har skrevet opp alle samtalene og alle de gangene jeg forsøkte å få tak i driveren. Det er ikke få, forteller Gjellestad.

Hun og mannen bor nå i Trondheim. Nå forbereder hun seg på å vitne mot bilforhandleren i straffesaken mot ham.

Politiet har tiltalt den 36 år gamle daglige lederen og styrelederen av bilforhandleren for grovt underslag og grovt bedrageri av totalt 4,4 millioner kroner fra til sammen 25 kunder.

FIKK IKKE BETALT: Subaru Forester 2013-modell.

Ett år

Bilforhandleren drev virksomheten sin i bare et års tid. Virksomheten gikk under navnene Bilsenteret Sør og Agder Bilformidling.

Den påståtte svindelen av kundene skal ifølge tiltale­beslutningen ha skjedd fra mars til september i 2021.

  • 22 av kundene er ifølge tiltalen blitt svindlet ved at de ikke har fått oppgjør for biler forhandleren har solgt for dem.
  • To av kundene fikk ifølge politiet ikke penger for biler som bilforhandleren kjøpte inn.
  • Én kunde opplevde at heftelsene på bilen hun kjøpte ikke ble slettet, slik de skulle.

Fire menn

36-åringen overtok bilforhandleren fra en mann fra Hamar, som registrerte firmaet ett år i forveien.

Denne mannen og ytterligere tre menn fra Hamar-regionen er medtiltalt i straffesaken mot den 36 år gamle svindeltiltalte bilselgeren. De fire mennene er, eller har vært, tilknyttet bilbransjen i Hamar-området.

To av de fire mennene er tiltalt for medvirkning til grov utroskap, mens de to andre er tiltalt for medvirkning til utroskap, i forbindelse med at den 36 år gamle bilforhandleren overtok forretningsvirksomheten.

Hamar-mennene er ikke tiltalt for svindel av kunder.

Bilforhandleren selv er også tiltalt for unndragelse av moms og grov utroskap mot sine egne firmaer da han skulle overta bilforhandleren.

– Forledet

Bilforhandlerens forsvarer, advokat Christian Faye Ree, opplyser til Motor at klienten hans ikke bestrider det som har skjedd, men at han ikke erkjenner straffskyld.

– Det er blitt holdt tilbake opplysninger for ham da han overtok virksomheten. Han er blitt forledet, sier Faye Ree.

Motor har nylig omtalt dommen mot en 41 år gammel mann fra Hedmark, som har svindlet bilkunder for til sammen minst 6,4 millioner kroner. Også denne bilselgeren har overtatt virksomheten fra en av de medtiltalte Hamar-mennene i straffesaken som skal opp for Agder tingrett.

– Uforstående

Bilselgeren fra Hedmark, som nå soner en lengre fengselsdom for svindel av bilkunder, er utdannet i et helt annet yrke.

Heller ikke den tiltalte bilforhandleren i Kristiansand har fra tidligere erfaring med å drive bilfirma, før han overtok Bilsenteret Sør.

– Han har ingen bilfaglig bakgrunn. Han kan generelt salg, men ikke å drifte et bilfirma, sier advokat Christian Faye Ree.

Forsvareren til de fire mennene fra Hamar-regionen, advokat André Lillehovde van der Eynden i Advokatfirmaet Campbell, skriver i en epost til Motor at de fire ikke erkjenner straffeskyld, og at de stiller seg uforstående til tiltalen.

– De har ikke hatt noen berikelse, kun fått betalt for tjenester som er ytt, skriver forsvareren.

Han understreker at bilforhandlerens påståtte svindel av kunder førte til at hans klienter avsluttet samarbeidet med den tiltalte sørlendingen.

– Hva skal man si

Politiet krever at bilforhandleren betaler tilbake pengene til kundene som politiet mener han skal ha svindlet. Men bostyreren har tidligere opplyst til lokalavisen Agderposten at det ikke er noen penger til kreditorene.

Gunn Gjellestad har ingen forhåpninger om at hun får pengene sine. Det er hun oppbrakt over.

– Vi kunder som er svindlet, stiller bakerst i køen.

– Hva vil du si til bilforhandleren når du møter ham i retten?

– Hva skal man si til sånne mennesker? Jeg tror ikke det nytter å si noe. Jeg tror ikke de forstår. Men han bør i hvert fall ha litt dårlig samvittighet. Jeg håper både han og de medtiltalte fra Hamar blir straffet og dømt.

Agder tingrett har satt av tre uker til straffesaken mot innehaveren av Bilsenteret Sør/Agder Bilformidling og de fire medtiltalte. Rettssaken starter 6. september. Dom faller i høst.