LOVER KAMP: Samferdselspolitisk talsmann Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet.

Kritiserer vegvesenet:

Vil ha enklere krav for tilhenger i 100 km/t

Bård Hoksrud (Frp) mener Statens vegvesen stiller strenge krav for at tilhengere skal få kjøre i 100 km/t. Nå lover han forslag om enklere krav.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uka kunne Motor fortelle at Statens vegvesen stiller mange krav for at tilhengere skal få kjøre i inntil 100 km/t på motorveiene. Dyrt blir det også for eierne å få tillatelsen i orden.

– Dette var jeg ikke klar over. Men jeg er ikke overrasket over at vegvesenet stiller så strenge krav, sier Bård Hoksrud, Fremskrittspartiets samferdselspolitiske talsperson, og første nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, før han fortsetter:

– Vegvesenet er likevel i overkant strenge og veldig byråkratiske. De kunne vært mer smidige og mindre firkantede.

Lover forslag

Hoksrud stiller spesielt spørsmål ved kravet om at hengerne må EU-kontrolleres like ofte som bilene. Han påpeker at det å tillate tilhengerfart i 100 også handler om å gjøre lovlig det mange gjør i dag.

– Det er også å tenke trafikksikkerhet. Vegvesenet tar i liten grad innover seg det, sier Hoksrud – som minner om at det kan være farlig når biler med tilhengere bare kan kjøre i 80 km/t, mens alle andre kjører i opptil 110.

– Hva gjør Fremskrittspartiet?

– Vi vil fremme forslag hvor det stilles enklere krav til å få kjøre i 100.

Ap gir opp

Både Fremskrittspartiet og flere andre partier, blant annet Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet, har ivret for økt tilhengerfart.

Men Arbeiderpartiet vil ikke kompromisse med trafikksikkerheten.

– Vi skal ikke gjøre noe i strid med faglige råd, og slettes ikke noe som utfordrer trafikksikkerheten. Dersom det faglig sett ikke er forsvarlig, bør vi selvsagt ikke gjøre det, skriver Sverre Myrli (Ap) i Stortingets transportkomité i en epost, og konkluderer:

– I realiteten betyr dette at det ikke blir høyere fartsgrenser for kjøring med tilhenger.