I VILLREDE? Myndighetene fastholder målet om 100 prosent elbil i 2025. Folket tviler.
I VILLREDE? Myndighetene fastholder målet om 100 prosent elbil i 2025. Folket tviler.

Ny meningsmåling:

Bare elbil i 2025? Glem det!

I 2025 skal alle nye biler som selges i Norge være utslippsfrie. Det tror verken elbileierne eller befolkningen for øvrig går, viser en meningsmåling fra NAF.

Publisert Sist oppdatert

Hele 89 prosent av de 1310 spurte i NAFs elbilmonitor svarer at de ikke tror regjeringen når målet om at alle nye personbiler skal være nullutslippsbiler innen utgangen av 2025.

Heller ikke elbileierne tror at dette målet blir oppnådd. Her er det 88 prosent som svarer nei, mot 89 prosent i hele befolkningen. Blant faktorene som nevnes av NAF som mulige årsaker er det generelt treige nybilmarkedet og antydninger til kutt i elbilfordelene.

I 2023 var 82,4 prosent av de solgte nybilene elektriske, mens kun 3,7 prosent gikk på bensin eller diesel.

Har ikke trua

– Folk har rett og slett ikke trua på at det kun blir elbiler i bilbutikkene i 2025. Vi leser dette som at folks syn på elbil påvirkes av regjeringens kutt i elbilfordelene og økt usikkerhet rundt avgiftene på elbiler fremover. Folk er sensitive for endringer i avgiftene. Nå er det avgjørende at regjeringen ikke øker avgiftene på elbiler i 2025, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding. 

I 2023 var nær fire av fem nye biler en elbil. 

Sødal mener regjeringen må gjøre forbrukerne trygge på at det ikke kommer nye økninger i elbilavgiftene nå, hvis man skal nå målet om kun elbiler i nybilsalget allerede i 2025. De siste årene har bomrabatten for elbiler blitt mindre og avgiftene på kjøp av elbil har økt. 

Full brems

– Folk har merket at regjeringen er i ferd med å fjerne elbilfordelene, og økte avgifter kan være med å bremse elbilsalget, sier Nils Sødal.

– I tillegg har 2023 vært preget av full oppbremsing i salget av nye biler på grunn av dyrtiden vi er inne i, fortsetter han. 

(©NTB)