SVARER: Espen Olsen, informasjonssjef i Toyota Norge.

LESERINNLEGG:

Spekulativt om hengerfester på RAV4

Når Motor med krigstyper serverer leserne saken «Vegvesenet mener RAV4 kan ha farlig hengerfeste», er det viktig å nyansere bildet overfor eventuelt urolige bileiere.

Publisert Sist oppdatert

Sikkerheten til kundene er Toyotas høyeste prioritet, og vi mener det ikke er grunnlag for det spekulative inntrykket artikkelen etterlater.

Toyota har hatt en dialog med representanter fra Statens vegvesen i forkant av at artikkelen ble publisert. Mye tyder på at vegvesenet innledningsvis har antatt at hengerfestet ikke var i tråd med EU-kravene, og når dette er blitt oppklart, har andre representanter senere uttalt seg på nytt informasjonsgrunnlag. Dette gjøres ikke klart for leseren, og vegvesenets svar til Motor er kuttet på en måte som gjør at disse viktige nyansene forsvinner.

Det korrekte er at det originale tilhengerfestet til RAV4 er levert i tråd med de EU-kravene som bilbransjen og Statens vegvesen forholder seg til, hvor kulehøyden skal måles med fullastet bil. Vi har dokumentasjon på dette fra en uavhengig tredjepart. For de aller fleste RAV4-eiere passer hengerfestet til deres tilhengerbehov.

Vi ser likevel at enkelte kunder kan ha bruksområder der kulehøyden og typen tilhenger ikke er optimal, og vi er nå i en dialog med forhandlere for å avklare mulige løsninger der det originale tilhengerfestet ikke tilfredsstiller kundens behov.

Motor har intervjuet tre fagpersoner i Statens vegvesen. Det ble gjort lydopptak av to av intervjuene. Sitater fra disse er i ettertid sendt intervjuobjektene for sitatsjekk, hvor de har godkjent og presisert sine uttalelser. Intervjuet med disse to ble gjort for to uker siden. De har i senere dialog ikke ønsket å justere eller endre sine uttalelser. Den tredje fagpersonen har denne uka besvart spørsmål på epost, og hans svar er referert i artikkelen. Red.