BLIKKBOKS: Det viktigste når du skal ha med hund i bil, er å tenke på temperatur og lufting. En bil er som en blikkboks, understreker veterinær Solvejg Knagenhjelm. Her er Jumbo klar for bur-tur.

Klart for bilferie:

Trygg tur med hund i bur

Mange skal kjøre med hund i bil på ferie i sommer – og mange er ferske hundeeiere. Dette er de beste rådene fra veterinæren.

Publisert Sist oppdatert

– Den største utfordringen med hunder i bil er parkering og temperatur, sier Solvejg Knagenhjelm, som jobber ved Agder Dyreklinikk i Arendal og har bred erfaring som veterinær.

I likhet med flere andre har hun og kolleger testet hvor varmt det blir i en bil på få minutter på en vanlig sommerdag ved 20 grader.

Dette er en litt utvidet versjon av en sak som først ble publisert i magasinet Motor, utgave 2/2022.

– Etter seks minutter var det 50 grader i bilen vi satte et termometer i. I aller verste fall, hvis man skal la en hund være i bilen mens man må gjøre et ærend, så bør bilen stå i skyggen og flere vinduer være åpne. Ser man en hund som sliter veldig i en varm låst bil, og man ikke finner eieren, så er det faktisk en løsning å knuse vinduet eller kontakte politiet for å hjelpe hunden.

Bør kunne ligge komfortabelt

Noen hunderaser er mer utsatt enn andre, minner veterinæren om, som hunder med «korte» neser, som mops og bokser, og hunder med mye pels, spesielt svart pels.

I bilen under reisen er det bur som gjelder. Til nød kan du bruke en egen sele til hund.

Flere hunder

  • Norsk Kennel Klub registrerte 37.314 nye rasehunder i fjor, en økning på 27 prosent fra året før. Ingen vet nøyaktig hvor mange hunder det er totalt i Norge, men man regner rundt en halv million.
  • Norsk Veterinærforening ønsker at man skal ID-merke alle hunder, noe som uansett er et krav ved utenlandsreiser. Du kan lese mer om ID-merking på dyreid.no.

– Hundene trenger ikke kjempestor plass i buret, men de bør kunne ligge komfortabelt, og hunden bør kunne skifte stilling. Som regel kan du få god veiledning i butikker hvor du kjøper hundebur. Men det er bra med et bur som er av metall, og ikke et som er sammenleggbart, som i verste fall kan klappe sammen ved en hendelse.

Viktig med vann

– Hvor ofte bør man stoppe?

– Jeg tenker at en hund kan ligge stille i opp til fem timer, men samtidig kan det variere fra hund til hund. Er det varmt i bilen og hunden peser, så må man stoppe for å få drikke oftere.

Knagenhjelm sier det er viktig å ha vann og skål til hunden i bilen. Og at det finnes spray og piller som kan berolige en stresset hund før en biltur, også midler mot bilsyke, som en del hunder kan få.

– Det finnes dessuten sterkere angstdempende piller, som kan fås på resept. Men disse brukes som regel i forbindelse med flyreiser, sier hun.

Andre omgivelser

Ellers er det ikke bare reisen du bør tenke på, sier Knagenhjelm, men også om hunden liker å være i bil over lengre tid, om den er nok vant med bur, har helseproblemer som må tas hensyn til – og om den vil blir stresset av å være nye steder med mange nye mennesker og andre hunder

– De fysiske omgivelsene kan også være annerledes. Hvis man skal oppholde seg ved sjøen med hund, bør man passe seg for skarpe ting som fiskekroker, glasskår, skjell og rester fra en grill. Vi får ofte inn kuttskader, eller at grillrester har satt seg fast i tarmen. Og være oppmerksom på at hunden kan spise brennmaneter.

– Hva skjer da?

– Som oftest kaster den bare opp og vil være kvalm i noen timer, men noen kan få allergiske reaksjoner og må til veterinær. I likhet med flått og hoggormbitt er det viktig å sjekke og å kjenne til symptomene.

PS:

I 2018 testet NAF bur og seler til sikring av hund i bil, testen kan du lese her.

EGEN, LITEN BOLTREPLASS: Merk at Jumbos halsbånd er lagt til side.