HISTORISK TREHOTELL: Hotel Union Øye har en lang historie som inkluderer engelske lorder, en tysk keiser - og et spøkelse i Det blå rommet. Foto: Magnus Nordstrand
HISTORISK TREHOTELL: Hotel Union Øye har en lang historie som inkluderer engelske lorder, en tysk keiser - og et spøkelse i Det blå rommet. Foto: Magnus Nordstrand

Hotelltesten: Hotel Union Øye

Rom for opplevelser og tindebestigelser

Du detter ikke tilfeldig innom Hotel Union Øye. Du oppsøker det for å bestige en topp på ski eller på beina eller bare for opplevelsens skyld. Uansett kommer det til å få plass i minneboka.

Publisert Sist oppdatert

Hotel Union Øye

84 poeng

Pris: Fra 1890 kroner Hotel Union Øye, 6196 Norangsfjorden www. unionoye.no Pris: Vi betalte 2390 kroner for et deluxe dobbeltrom for to for en natt inkludert frokost, wifi. Tesla-lader. Standard dobbeltrom fra 1890 kroner. Også enklere køyerom.

Beliggenhet 8/10

Innerst i Norangsfjorden mellom svarte fjell. Gode muligheter for toppturer på ski og på beina. Ellers typisk et sted hvor man tilbringer en natt for opplevelsens skyld.

Rom 8/10

Koselig, gammeldags rom i tredje etasje (uten heis). Deluxe-rommene er større og har bedre utsikt. Rommet har grei størrelse, men dobbeltsengen er veldig smal. Vi får ikke helt deluxe-følelsen.

Standard 10/10

Stilen kler det over 100 år gamle hotellet. Det er sjarmerende gamle detaljer, himmelsenger og malerier i tunge rammer. Alle bad er nyoppusset og komfortable, men i stil med resten.

Senger 7/10

Som sagt, smal dobbeltseng med sengehimmel og litt myk madrass. Ganske tykke, syntetiske dyner og puter. Stille og rolig, men litt lytt mot naborommene.

Frokost 9/10

Hjemmelaget eggerøre, havregrøt, nyrørte bringebær. Mulig med matpakke.

Bad 7/10

Lite, men pent. Varmekabler og tykke, deilige håndklær. Endelig ordentlig såpe, sjampo og balsam, men så lite vann i dusjen at det er vanskelig å vaske håret.

Fellesområder 10/10

Flere stuer og salonger med fyr på peisen og tente stearinlys. En hyggelig hage utenfor. Morsomme detaljer og god stemning. Historiefortelling om kvelden.

Renhold 8/10

Rent og pent, og selv med så mange flater og krinkler og kroker, er det ikke støvete.

Valuta for pengene 7/10

2390 kroner er en litt stiv pris med tanke på rom og frokost, men likevel synes vi opplevelsen er verdt pengene. Vi er langt unna et kjedehotell. Midt i juli koster f.eks. et dobbeltrom 2590 og et deluxe rom 3090 kroner.

Du blir nesten litt perpleks når du blir møtt velkommen og tatt i hånda. Det sier noe om servicenivået på hotellet, og det er symptomatisk for alle på huset. Kombinert med fyr på peisen og tente stearinlys over alt , skapes det en veldig hyggelig velkomst. Selv om det yrer utenfor og tåken truer med å trekke ned over de steile fjellene som omkranser hotellet.

Fjellene er grunnen til at hotellet ligger nettopp her, innerst i Norangsfjorden. Hit kom keisere og kongelige, kjente forfattere og personligheter fra hele Europa for å nyte naturen.  

Alle foto: Magnus Nordstrand, Ingrid Myking og Jonas Bendiksen

Hotellet fra 1891 er spekket med historie – inkludert et spøkelse som går igjen på det blå rommet. Det knirker i gamle, skjeve gulv. Det er tunge gardiner og gammeldagse lamper og historie i veggene. Rammen er veldig spesiell, og det trekker mange gjester.

Dørene står åpne til alle ledige rom så du kan titte inn. Det er kanskje unødvendig å si at ingen av rommene er like. De har navn etter noen av personlighetene som har overnattet her. Sengene har sengehimmel, og de beste rommene har utsikt mot fjellene og kanskje til og med en liten balkong. Det eneste som ikke er gammelt, er badene. Det er varme i gulvet og alt du trenger av komfort, men i en stil som kler hotellet.

Alle vanlige dobbeltrom er opptatt, så vi får et deluxe rom. Det skiller fem hundre kroner og du et større rom med bedre utsikt. Ordet deluxe skaper likevel noen forventinger som ikke helt blir innfridd.

Enklere køyerom med bad på gangen til 990 kroner gjør hotellet tilgjengelig også for mange. Det er fullt hus og god stemning.

Vi kommer for sent til middag, men har testet middagen her tidligere, både ørret og lammeskank har smakt veldig godt. I stedet blir vi tilbudt en speketallerken med lokal spekemat og flatbrød og rømme fra Røros. Vi bestiller husets vin, men blir tilbudt en mye bedre vin, fordi de likevel har åpnet en flaske. Dette er akkurat en sånn type service som gjør at du synker tilbake i en dyp lenestol foran peisen og lar alt annet fare.