NY START: Arbeidet med å rydde i skog ved området hvor Tesla planlegger ny fabrikk utenfor Berlin, er i gang igjen. Foto: NTB-AP/Michael Sohn
NY START: Arbeidet med å rydde i skog ved området hvor Tesla planlegger ny fabrikk utenfor Berlin, er i gang igjen. Foto: NTB-AP/Michael Sohn

Tysk miljø-protester mot Elon Musk:

Får hogge likevel

Teslas Tysklandsplaner ble stanset av en dom som ga medhold til miljøaktivister som protesterte mot ryddearbeidet i skogen, som de mente truet økosystemet for blant annet ulv, flaggermus, orm og firfisler. Men nå har Tesla fått grønt lys etter ny behandling.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Den høyeste administrative rettsinstansen i Brandenburg beordret midlertidig stans i arbeidet med å rydde skogområdet utenfor Berlin der Tesla vil bygge Gigafactory 4.

Etter at en lavere domstol tidligere i år hadde avvist klagen fra miljøaktivister i Grüne Liga Brandenburg mot Tesla, beordret den høyere rettsinstansen en stans i arbeidet med å klargjøre byggeområdet har stoppet opp.

Men i en endelig beslutning torsdag ble det gitt klarsignal for å fortsette skogshogsten, som må være avsluttet innen hekkesesongen starter i mars.

Planen var innen utgangen av februar å ha ryddet de første 90 hektarene av et til sammen 300 hektar stort landområde avsatt til fabrikkbyggingen.

Snart endelig beslutning?

Dette skjer etter at et stort område allerede er ryddet for både trær og ammunisjon fra 2. verdenskrig, som ville gjort byggeplassen potensielt utrygg.

– Vi er litt nervøse, sier Steinbach ifølge nettstedet.

Tidsrammene kan ryke

Stansen i arbeidet betyr at det kan bli vanskeligere å holde tidsskjema for Tesla, hvis ambisjon er å ha en fabrikk i drift fra sommeren 2021.

Hvis den amerikanske produsenten klarer å forsere de byråkratiske hindrene, vil den ifølge Automotive News kunne produsere en halv million biler per år ved kjempefabrikken, som vil ha 12.000 ansatte.

Målet er å utfordere de tyske produsentene på hjemmebane.

Nylig måtte for øvrig Elon Musk forsøke å berolige bekymring lokalt for det enorme vannforbruket en slik fabrikk vil ha, i og med at den vil ligge rett ved et naturreservat.

Tesla-støtte fra de Grønne

Tysklands forbunds-økonomiminister sier han håper det blir fortgang i arbeidet med å klargjøre for byggingen av fabrikken og, kanskje noe overraskende får han støtte fra de Grønne i Berlin, der Ramona Pop, som er senator og assisterende borgermester (Bündnis90/die Grünen) med ansvar for økonomispørsmål, blant annet uttalte:

– Det er ikke nødvendig til enhver tid å være imot alt. Det er latterlig å blande sammen skogplantasjer, som her, og naturlig skog. (…) Man bør nå la Teslas investering i fremtiden få fortsette snarest mulig.