SLÅR TILBAKE: Påstandene om at Tesla-biler kan plutselig kan akselerere utilsiktet, er fullstendig uriktige, hevder Tesla. Foto: Tomm W. Christiansen
SLÅR TILBAKE: Påstandene om at Tesla-biler kan plutselig kan akselerere utilsiktet, er fullstendig uriktige, hevder Tesla. Foto: Tomm W. Christiansen

Går hardt ut mot short-investor:

Tesla tilbakeviser alt om akselerasjonsfeil

Tesla går i strupen på aksjeinvestor Brian Sparks som fronter en klage mot bilprodusenten hvor han hevder bilene er trafikkfarlige fordi de plutselig akselerer kraftig. – Påstanden er fullstendig uriktig, sier Tesla i en bloggpost.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: NHTSA, en føderal etat under det amerikanske Transportdepartementet, skal granske om Tesla-biler plutselig og utilsiktet akselerer av seg selv.

Motor har skrevet om hvordan Sparks har fått amerikanske myndigheter til å starte en granskning.

Men Tesla er ualminnelig tydelige i sin respons:

«Denne påstanden er fullstendig uriktg, og har kommet fra en shortselger av Tesla-aksjen (en investor som satser på at aksjekursen skal falle, red. anm.). Vi har etterforsket hver eneste hendelse hvor sjåføren påstår at bilen akselererte uten at sjåføren trykket på gasspedalen, og i hvert eneste tilfelle hvor vi hadde tilgang på bilens data har vi fått bekreftet at bilen fungerte som den skulle. Med andre ord, bilens akselererte når – og bare når – sjåføren handlet så den skulle øke farten, og den bremset eller stoppet helt når sjåføren trykket inn bremsene», skriver Tesla.

Selskapet skriver at de har en åpen dialog med NHTSA om slike henvendelser, og sier videre at de allerede har diskutert flertallet av tilfellene i klagen fra Sparks med NHTSA.

Videre hevder Tesla at nesten av alle bilprodusenter har fått klager av denne typen rettet mot seg, men at deres biler har innebygde løsninger som skal forhindre slike ulykker.

«Gasspedalen på Model S, X og 3 har to uavhengige posisjonssensorer, og ved systemfeil kuttes motorkraften umiddelbart. På samme måte vil bremsepedalen overstyre gasspedalen hvis begge trykkes inn samtidig. Dessuten har Tesla en unik Autopilot-teknologi laget for å oppdage og forhindre farlige situasjoner hvor vi er sikre på at sjåførens handling var utilsiktet», skriver selskapet.