SMILER OPPGITT: Kommunikasjonsleder Petter Haugneland i elbilforeningen. Foto: Aksel Jermstad / elbil.no

Nå er det helt snudd på hodet:

Elbilstrøm dyrere enn diesel

Nå koster det mer å lade elbilen enn å fylle tanken med miljøskadelig bensin eller diesel. – Uheldig, sier elbilforeningen til NRK Dagsnytt.

Publisert Sist oppdatert

Tesla har gitt bort strømmen til elbilene gratis – og vi har i mange år fått inntrykk av at å lade elbilene generelt er veldig billig.

Men nå er det kraftige endringer på gang.

Les også: Vi har testet veikroer Norge rundt – her er de beste!

Elbilstrømmen blir stadig dyrere, og noen steder koster det nå mer å lade elbilen enn å dra på bensinstasjonene og fylle opp tanken.

Energiselskapet Fortum har skrudd opp ladeprisen på 35 av sine ladestasjoner i Østerdalen og på Sørvestlandet så mye at det nå ikke bare er litt dyrere, men mye dyrere, å lade elbilen enn å fylle tanken.

Les også: Audi lader når strømmen er billigst

25 prosent dyrere

– Med ladeprisene til Fortum koster strømmen nå 12 kroner per mil. Bensin og diesel koster ca ni kroner per mil, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk elbilforening til NRK Dagsnytt i dag.

Det gir en prisforskjell på 25 prosent.

– Det er uheldig at utslippsfritt er blitt dyrere enn fossilt drivstoff. Dette er et signal mange vil ta til seg, sier han til radiokanalen.

Les også: Motors store ladehybridtest

7,50 kroner mila

Energiselskapet Fortum har 1350 ladestasjoner i Norge. Den kraftige prisøkningen er på ladestasjonene langs riksvei 3 mellom Rena og Kvikne i Østerdalen, og på E39 mellom Mandal i Vest-Agder og Ålgård i Rogaland.

Fortum skylder på strømavgiftene og den såkalte effekttariffen, som gjør lading dyrt på grisgrendte ladestasjoner.

Derfor er ladeprisen på disse 35 ladestasjonene skrudd opp til fire kroner per minutt det lades, forteller kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum til NRK.

På de andre ladestasjonene koster det 2,50 kroner per minutt å lade. Det gir en pris per mil på 7,50 kroner, like under «fossilprisen» på ni kroner.

Les også: Hva skal jeg gjøre med dieselbilen min nå?