Fire mennesker med en blå bil utenfor veikroa Sanngrund.
VINNERNE AV ÅRETS VEIMAT 2018: Arne Udnesseter (f.v.), Betty Udnesseter, Beate Ferger og Freddy Ferger driver Sanngrund ved E16 mellom Gardermoen og Kongsvinger. Foto: Mette Randem
Motor har kåret årets vinner:

Her får du Norges aller beste veimat

Motor kårer Årets beste veimat for fjerde år på rad etter å ha testet nær 100 veikroer over hele landet. Årets vinner er Sanngrund på E16 mellom Gardermoen og Kongsvinger. – Kåringen er både viktig og bra, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP).

Del denne artikkelen

De serverer 100.000 middager i året, skreller bortimot 1,5 tonn poteter for hånd hver måned og lager alle sauser fra bunnen av.

Sanngrund fusker ikke med det de driver med – og det merkes. 

«En velholdt og hyggelig veikro. Mye folk vitner om at både lokale og forbipasserende synes det er verdt å stoppe her. De klarer å holde stilen med god mat og gode råvarer, og i år synes vi at Sanngrund har løftet den gode smaken enda et hakk!» skriver Motors tre testere i begrunnelsen for at Sanngrund er kåret til Norges beste veikro i år.

Hele vurderingen og alle veikrotestene finner du her, på vår nye oversiktsside over alle veimat-tester.

Gjester ved Sanngrund veikroMATEN SMAKER: Fornøyde gjester på Sanngrund. Foto: Mette Randem

– Det er bare å si tusen takk! Vi lever for gjestene våre og setter vår stolthet i at produktet skal være bra, sier daglig leder Arne Udnesseter.

Sammen med Betty Udnesseter, Freddy Ferger og Beate Ferger driver han driver kroa og campingplassen ved Dysterud bru, på grensen mellom Akershus og Hedmark.

Snart kan den tradisjonsrike kroa feire 50 år.

Viktig og bra

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP) mener kåringen av Årets veimat er både er viktig og bra.

- Ikke bare for dem som kjører langs veien og må stoppe for å fylle drivstoff både til bilen og til seg selv, men også for yrkestransportsjåførene og for dem som jobber langs veien.

Han påpeker samtidig at lokale produkter og råvarer er en viktig identitetsbygger, og at veikroene – spesielt de som holder et høyt kvalitetsnivå – også har betydning for lokalsamfunnet og for kulturarven.

– Men holder kvaliteten på norske veikroer?

– Det er ikke min oppgave å mene noe om kvaliteten på alle veikroer, men noe av det jeg har opplevd har vært ganske bra. Andre steder er det åpenbart rom for forbedring. Når vi besøker en veikro legger vi også igjen noen kroner. Da bør det være bra.

– Flere veikroer er lagt ned siden i fjor. Står de tradisjonelle veikroene i fare for å bli utkonkurrert av burgerkjeder og bensinstasjoner?

– Det vet jeg for lite om til å ha bastant oppfatning om. Tilbudet vil variere og svingninger forekommer. Men det er bra for forbrukeren at det finnes et mangfold av tilbud, og da burde det også være plass til de tradisjonelle veikroene.

Statsråden vil ikke røpe sin favorittkro, men han har sine faste stopp.

– Stort sett velger jeg lam i en eller annen variant.

Ny favoritt på salgstoppen

Vanligvis er det kjøttkaker som er mest populært på veikroene, men på Sanngrund har kjøttkakene måttet vike førsteplassen.

Ikke fordi de ikke er gode nok, men fordi de har fått en konkurrent.

Ovnsbakt ørretSALGSVINNER: Ovnsbakt ørret.

– Det er viktig å holde på tradisjonsmaten, men det morsomme er at her, midt i innlandet, så er det fisk som topper menyen. Den ovnsbakte ørreten med en god saus og friske grønnsaker til, er en rett som har tatt over plass nummer én på salgslista. Folk vil ha sunn mat og fisk er kanskje ikke så lett å lage smakfullt selv, sier Udnesseter.

I tillegg til favoritten ovnsbakt ørret, har fish and chips sneket seg inn som en nykommer på menyen.

– Denne retten gikk rett til værs blant våre gjester. Vi lager den sjøl av fersk torsk, og folk merker at det er et ordentlig produkt, at det er noe vi har lagt litt sjel i.

Gjestene betaler gjerne ekstra

Noen av veikroene Motor tester velger å servere ferdigmat fordi det er for dyrt å satse på ferske råvarer og hjemmelaget mat. Arne Udnesseter mener det er feil filosofi.

– Hvordan klarer dere å få det til å gå rundt?

– Det er billigere å kjøpe uskrelte poteter og råvarer som ikke er ferdig tilberedt, selv om det krever flere ansatte på kjøkkenet og gir oss dyrere personalkostnader. Men vi ser at vi får igjen for det. Gjestene forteller oss at de gjerne betaler 20 kroner ekstra for god mat.

HamburgerKLASSIKER: Sanngrund kan sine burgere.

Udnesseter frykter verken burgerkjedene eller bensinstasjonene, men mener det er urettferdig at de har lavere moms enn veikroene.

– Men jo større fast food-markedet blir, desto større blir behovet for et godt alternativ. Her har alle veikroer som leverer kvalitet en god fremtid, slik jeg ser det. Vi kommer ikke til å bli arbeidsledige, sier han.

Men for å hevde seg, må de klare å holde høyt nivå, hver dag – hele året.

– Det er ikke rakettforskning det vi driver med, men det skal gjennomføres – hver dag. Det er det som er kunsten.

Sanngrund veikroATRIUM: Den nye seksjonen på Sanngrund har masse vinduer ut mot Glomma, og er ganske sikkert et av Norges triveligste veikro-lokaler. 

De 10 beste veikroene i 2018

(klikk på navnet for å komme rett til testen)

Sanngrund 90 poeng
Dysterud, ved E16 på grensen mellom Hedmark og Akershus
Holder stilen med god mat og gode råvarer. I år synes vi at de har tatt et skikkelig løft fra i fjor. 

Mortens Kro 87 poeng
Hagan, ved RV22 nord for Oslo
Klassisk norsk husmannskost, lokale innslag og bevissthet om bruk av økologiske råvarer.

Bios Café 86 poeng
Storslett, ved E6 i Troms
Det er ikke mange steder langs veien du får bedre mat. Standarden er i restaurant-klasse.

Bergtatt Bistro 86 poeng
Ål, ved Rv7 i Buskerud
Maten er praktfull, personalet vennlig og lokalet smakfullt. Her blir du tatt godt vare på.

På Taket 86 poeng
Sørkjosen, ved E6 i Troms
Et bra, ujålete stoppested for den som vil ha en matpause langs veien, og en takterrasse ikke mange kan vise maken til.

Munkekroen 86 poeng
Fagernes, ved E16 i Oppland
Gode, gjerne lokale, råvarer og et stille, fredelig sted, uten den hektiske stemningen som kan råde på en veikro.

Haukeliseter Fjellstue 86 poeng
Edland, ved E134 i Telemark
Fantastiske omgivelser, deilig følelse å komme inn i varmen og en god meny med lokal forankring.

Vollan Gjestestue 85 poeng
Nordkjosbotn, ved E6 i Troms
Selve definisjonen på en god, norsk veikro: Med husmannskost, effektivitet servering og perfekt beliggenhet.          

Lokstallen 85 poeng
Brandbu, ved Fv34 i Oppland 
Lokstallen har vært helt i tetsjiktet blant norske veikroer i de tre årene Motor har testet veikroer. Så også i år.

Er-An Veikro 83 poeng           
Søfteland, ved E39 i Hordaland
Burgermeny har de på veldig mange veikroer, men det er få steder de tar konseptet til de høydene som Er-An gjør.

PS: Her kan du lese om kåringen og testene i 2017.