FØLG OSS: EU bør satse på nullvekst i privatbilisme i byene, mener samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Sendte brev til EU-topp:

Hareide ber EU følge norsk oppskrift

For å bidra til grønn omstilling i transportsektoren ber Norge EU sette et mål om at private bilreiser i byene ikke skal øke.

Publisert

– Veksten i privatreiser må tas ved gange, sykling og kollektivtransport, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en pressemelding fredag. Han sier Norge støtter en felles europeisk innsats for grønn og digital omstilling i transportsektoren.

– I dag utsettes altfor mange mennesker av for dårlig luftkvalitet og støyforurensning i byområdene. Derfor foreslår vi at den kommende mobilitetsstrategien til EU-kommisjonen inkluderer et nytt mål: nullvekst for private bilreiser i europeiske byområder, sier Hareide.

Etter planen legger kommisjonen fram den nye strategien i desember. Norge sendte tidligere i høst et høringssvar om strategien og følger nå opp med et brev til transportkommissær Adina Valean.

– Norge leder an når det gjelder grønne og smarte transportløsninger på det maritime området. Europa er en naturlig samarbeidspartner og et viktig marked, sier næringsminister Iselin Nybø (V), som er avsender sammen med Hareide.

Norge tar også opp styrking av arbeidet med trafikksikkerhet og gjenoppbygging av transportsektoren etter koronakrisen.

(©NTB)