SPENNENDE SAMARBEID: Toyota og Subaru skal samarbeide enda tettere, og første konkrete prosjekt er en helelektrisk kompakt-SUV.
SPENNENDE SAMARBEID: Toyota og Subaru skal samarbeide enda tettere, og første konkrete prosjekt er en helelektrisk kompakt-SUV.

Toyota og Subaru utvider samarbeidet:

Lager el-SUV sammen

Toyota er verdensledende på elektrifisering, Subaru på firehjulsdrift. Kombinasjonen skal resultere i en splitter ny hel-elektrisk kompakt-SUV.

Publisert Sist oppdatert

Japanerne har faktisk samarbeidet helt siden 2005, materialisert gjennom to ganske kjente modeller på norsk jord, som hadde stort sett alt – bortsett fra logoen – felles:

Sportsbilen som enten het Toyota GT86 eller Subaru BRZ.

Og den lille flerbruksbilen som enten het Toyota Verso-S eller Subaru Trezia.

Les også: Her er de beste elbilene akkurat nå

Må møte utfordringene

Men nå utvides samarbeidet på en felles plattform konstruert for batterielektriske mellomstore og store personbiler.

Og det første konkrete prosjektet er altså en SUV i det såkalte C-segmentet.

Den blir da trolig litt mindre utvendig enn dagens mest kjente SUV-er fra de to produsentene, RAV4 og Forester, men sikkert minst like romslig.

De to produsentene uttrykker at de ønsker å møte utfordringene i århundrets transformasjon for bilindustrien, spesielt knyttet til selvkjøring og elektrifisering.

Det siste er uløselig knyttet til det enkelte lands politiske vedtak, energisituasjon og infrastruktur, og det er avgjørende at man raskt og effektivt kan tilby passende produkter.

Les også: Vår test av Toyotas siste bestselger – nye RAV4

Flytter ressurser

For å svare raskt på de ulike behovene elektrifiseringen medfører, tror både Subaru og Toyota at det er nødvendig med et tettere samarbeid.

Et første steg er å utvikle den elektriske plattformen som kan brukes av en rekke ulike typer kjøretøy.

I en pressemelding om samarbeidet, skriver Subaru at de vil flytte sin eksisterende batterielektriske satsing over på det nye, felles prosjektet med Toyota.