FØRST OG SIST: Jens Kirkebø (t.h.) kjøpte den første kundeutgaven av Nissan Leaf i Norge, mens Ann Cathrine Bjerring Pedersen og Freddy Pedersen i dag fikk Leaf nummer 30.000. Nissans kommunikasjonssjef i Norge, Knut Arne Marcussen, til venstre.

Slipper ny Nissan Leaf 6. september

«Ganske revolusjonerende, må jeg si…»

Her er den første og hittil siste Nissan Leaf-eieren samlet for å feire 30.000 solgte av elbil-flaggskipet. Og det blir flere: 6. september slippes en splitter ny versjon av Nissan Leaf.

Publisert Sist oppdatert

Motor har tidligere omtalt bilen som nå sluttestes i Japan. Den vil få et løft, både på design og batterikapasitet. Men den største endringen kommer med smakebiten av den selvkjørende framtida.

Elbil-direktør Pierril Pouret i Nissan Nordic Europe er ordknapp om den nye bilen, men avslørte noe da Leaf feiret seg selv i Oslo mandag:

– Bilen kommer med første utgave av det vi kaller Nissan ProPilot, som også på én-feltsvei gir assistanse på akselerasjon, styring og bremsing. Jeg testet bilen selv i Japan i forrige måned. Det opplevdes ganske revolusjonerende, må jeg si…

ELBIL-SJEF: Pierril Pouret, Nissan

Les også: Selvkjørende biler klarer ikke norsk vinter

I dag er omlag fire prosent av den norske bilparken elektrisk, men de elektrifiserte modellene står for nærmere halvparten av nybilsalget. Det er politisk enighet om et mål på 100 prosent nullutslippsbiler i 2025.

– Dette er tall som vekker enorm oppmerksomhet verden over. Norge blir sett som selve eksempelet på morgendagens bilmarked, og erfaringene fra Norge har direkte betydning for de strategiske valgene bilprodusentene gjør, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Og hun legger ikke skjul på at Nissan Leaf er en viktig del av forklaringen på elbilens gjennomslag i Norge.

– Tommel opp for Nissan som har satset ordentlig. Leaf’en utgjør godt over 1 prosent av bilparken i Norge, sier Christina Bu.

Les også: Så langt går Opel Ampera-e. Egentlig.

I følge elbilforeningens undersøkelse, Elbilisten 2017, har ikke bare bilen solgt godt. Den har også skapt begeistring. Og endret vaner.

  • 90 prosent av Leaf-eierne sier de er positivt overrasket over bilen.

  • 60 prosent har blitt mer energibevisste etter at de kjøpte bilen.

  • 11 prosent har brukt bilen til en destinasjon framfor å ta fly.

  • 27 prosent eier bare denne bilen.

  • 22 prosent har kjøpt den brukt.

Nissan Leaf var nest mest solgte elbil i Norge i 2016 med 4162 biler, bak VW Golf som hadde et salg på 4705. Hittil i 2017 er Nissan Leaf stadig nest mest solgt, nå bak BMW i3, men foran VW Golf.