SVETT: Ford-sjef Jim Hackett, her blant journalister under presentasjonen av Mustang Mach-e i Los Angeles i november, har fått bekymringer – både over pengeflyten og produksjonsflyten – etter koronautbruddet. Foto: Peter Raaum
SVETT: Ford-sjef Jim Hackett, her blant journalister under presentasjonen av Mustang Mach-e i Los Angeles i november, har fått bekymringer – både over pengeflyten og produksjonsflyten – etter koronautbruddet. Foto: Peter Raaum

Spekulasjoner om utsettelse for Mustang Mach-e:

Tapte over 2600 kroner hvert sekund i første kvartal

Ford Motor Company blør penger – som resten av bilbransjen. I natt rapporterte de tall for årets første tre måneder som viste tap på 20,7 milliarder kroner, over 2600 kroner i sekundet. Samtidig går spekulasjonene om elbilen Mustang Mach-e blir forsinket.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Produksjonsstansen grunnet koronaviruset har gitt bekymring og rykter om forsinkelse av SUV-modellen Mach-e.

Det er ingen direkte sammenheng mellom kvartalstapet og en eventuell leveringsutsettelse for en av årets mest spennende bilmodeller.

Men de har samme årsak: Koronapandemien.

En forsinkelse i utlevering av biler er knyttet til produksjonsstansen som har vært på grunn av viruset, og alle praktiske utfordringer rundt en oppstart.

Ingen bekrefter en utsettelse.

– Vi vil ha flere detaljer å komme med om timingen på våre nye biler når vi nå snart har startet opp alle våre fabrikker på en trygg måte i forhold til smittevernsregler og anbefalinger, sier kommunikasjonssjef Anne Sønsteby i Ford Motor Norge.

Les også: Motor var til stede da Ford viste Mustang Mach-e første gang

Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

Ubeleilig

Underskuddet skyldes produksjonsstans og lavere salgstall, men er isolert sett ikke eksepsjonelle for en bilbransje som alltid opererer med store tall.

Men det kommer svært ubeleilig for selskapet når det stod midt i oppstarten på sin elektriske satsing rundt det såkalte Team Edison.

Ford har ikke akkurat vært i forkant når det gjelder. Men med den kommende Mustang Mach-e ligger de an til å gjøre et stort sprang i riktig retning.

Kanskje…

De siste dagene har flere amerikanske medier meldt at den ettertraktede elektriske SUV-en blir forsinket i produksjon og levering til kunder grunnet koronasituasjonen.

STOR FORVENTNING: Mange gleder seg til lanseringen av Fords el-SUV, som vil konkurrere mot Tesla Model Y.
STOR FORVENTNING: Mange gleder seg til lanseringen av Fords el-SUV, som vil konkurrere mot Tesla Model Y.

Beskjed fra norsk forhandler

En melding fra en norsk Ford-forhandler til kunder gjengis på en del bilnettsteder i USA. Den indikerer at kundene vil kunne bekrefte sin bestilling i juni/juli, mens levering er beregnet å starte fra november.

Det er ikke senere enn datoen vi oppga i vår elbil-kalender for 2020 i januar, men i samme melding står det at endelig typegodkjenning blir noe forsinket, noe som også gjør at endelig pris først blir kjent på et senere tidspunkt.

Kundene gjøres samtidig oppmerksom på at dersom det gjøres endringer i bestillingen, kan levering bli utsatt til et senere tidspunkt.

Ford bekrefter ikke

Meldingen til norske kunder, som i utgangspunktet skal få bilen tidligere enn kunder i andre land, har versert på flere nettsteder i USA. Detroit Free Press er lokalavisen i bilbyen Detroit, der Ford-hovedkvarteret befinner seg. Avisen skrev mandag at levering til norske kunder var blitt utsatt til november 2020 på grunn av pandemien forårsaket av koronaviruset.

En talskvinne for Ford sentralt, Emma Bergg, sier:

– For å tydeliggjøre: Endelig tidsplan er ikke ennå bestemt.

Da Ford Mustang Mach-e ble avduket for publikum i november i fjor, ble de norske prisene oppgitt til:

  • 463.000 kroner med bakhjulsdrift og 600 km rekkevidde.

  • 544.000 for firehjulstrekk og 540 km rekkevidde.

  • 598.000 kroner for en fullspekket First Edition-utgave med 540 km rekkevidde.

Mange tusen nordmenn har tegnet seg på listen for interessenter siden bilen ble vist for fem måneder siden.