ETTERTRAKTET: Det er kraftig underskudd på mikroprosessorer som denne i verdens bilindustri.
ETTERTRAKTET: Det er kraftig underskudd på mikroprosessorer som denne i verdens bilindustri.

Kan gi store forsinkelser:

Storbrann forsterker globalt trøbbel for bilindustrien

Brann ved en elektronikkfabrikk i Japan har gjort vondt verre for en bilindustri som rammes av dramatisk mangel på mikroprosessorer.

Publisert Sist oppdatert

Mange av verdens største bilprodusenter har måttet stanse produksjonen ved enkelte av sine fabrikker på grunn av mangel på mikroprosesser som brukes i stort antall på moderne biler.

Motor skrev om bakgrunnen for situasjonen i begynnelsen av februar.

Analytikere har anslått at databrikkemangelen vil føre til et fall i bilsalget på over 500 milliarder kroner i 2021.

Nå har situasjonen forverret seg ytterligere, etter at det oppstod brann på fabrikken til Renesas Electronics i Naka nord for Tokyo fredag.

På høytrykk

Japans største bilprodusenter med Toyota og Nissan i spissen arbeider på høytrykk med å avklare hvilke konsekvenser brannen kan få for en produksjon som allerede har utfordringer med leveranser av komponenter.

Men det er åpenbart at brannen kan få betydning langt utover Japans grenser. Renesas produsererer 30 prosent av mikroprosessorene som brukes i den internasjonale bilidustrien.

– Det vil trolig ta mer enn en måned for å gjenopprette normal tilgang, og dermed vil nok også Toyota oppleve en svært ustabil produksjon i april og mai, sier Seiko Sugiura, senioranalytiker ved Tokai Tokyo Research Institute, til nyhetsbyrået Reuters.

Stenges ned

Europeiske bilprodusenter har ennå ikke kommentert om de konkrete konsekvensene av brannen, men både BMW, Volkswagen og Renault bekrefter store utfordringer med leveransene av mikroprosessorer.

I USA har de største bilprodusentene stengt ned enkelt fabrikker, og både Ford og GM har varslet resultatfall på et to-siffret antall milliarder kroner på grunn av mangelen på databrikker.