FORBUDSTIDEN: En amerikansk by innfører forbud mot nye bensinstasjoner, men det spørs om denne Circle K-stasjonen i Oslo vil rammes av liknende forbud…
FORBUDSTIDEN: En amerikansk by innfører forbud mot nye bensinstasjoner, men det spørs om denne Circle K-stasjonen i Oslo vil rammes av liknende forbud…

Nullutslippsvedtak i California:

Innfører forbud mot nye bensinstasjoner

Den amerikanske byen Petaluma tyr til kraftig lut for å få fart på overgangen til nullutslipp: Nå blir det forbudt å etablere nye bensinstasjoner i byen.

Publisert

Det er riktignok ikke langt til nærmeste pumpe uansett hvor du befinner deg i Petaluma, som ligger en snau times kjøring nord for San Francisco.

Det er allerede 16 bensinstasjoner i byen, som har 60.000 innbyggere (for samtlige er flere stasjoner å velge blant innen fem minutters kjøring).

– Målet er å bevege oss vekk fra bruk av fossilt drivstoff, og vi skal gjøre det så enkelt som mulig, sier D’Lynda Fischer, rådmann i byen.

Det er ventet at det vil komme en bølge av slike forbud i liberalt styrte byer, ikke minst i California, men i første omgang er det trolig oftest symbolske vedtak i relativt små byer – som likt Petaluma har godt med bensinstasjoner allerede.

– Dette er ikke noe forbud mot eksisterende stasjoner, som i dag gir oss alt det drivstoffet vi trenger. Men problemet med å åpne for nye stasjoner er at vi faktisk ikke trenger dem, og at de bare konkurrenter ut allerede etablerte stasjoner. Men byens ledelse viser politisk mot ved å være aller først ute med et slikt forbud, sier Matt Krogh i miljøorganisasjonen Stand.earth til nettstedet Axios.