ULOVLIG: Disse bilene, fra tre merkeforhandlere og én bruktbilforhandler, annonses i strid med forbrukerkjøpsloven.

Nye regler for bilsalg:

Disse bruktbilene selges ulovlig fra storforhandlere

To av de største bilforhandlerne i Norge selger bil ulovlig. – Det bør forventes at Sulland og Mobile holder seg mer oppdatert, sier NAF.

Publisert Sist oppdatert

Fra årsskiftet ble forbrukerkjøpsloven endret. En av de viktigste forbedringene for bilkjøperne er at det ikke lenger er lov å selge biler med generelle forbehold som at den selges «som den er», «som den står», eller med det engelske «as is».

Årsaken til innføringen av forbudet, er at kjøperne av biler som er solgt med generelle forbehold, har stilt svakere dersom det oppstår konflikt i reklamasjonsperioden.

Men etter halvannen måned med ny lov, er det svært lett å finne bilforhandlere som fortsatt annonserer biler med disse forbeholdene.

Motor sjekket en rekke annonser fra store og små bilforhandlere. Vi fant ingen annonser med forbehold fra de aller største forhandlerne, som Møller Bil og Bertel O. Steen.

Men vi kom derimot over annonser fra både Sulland og Mobile. De to merkeforhandlerne er med sine mange bilhus i norske byer og tettsteder blant landets 10 største merkeforhandlere.

– Manglende kunnskap

SULLAND: Annonsen til Sulland i Mysen.

Mobile i Sarpsborg annonserer en Mini Clubman med teksten «selges som den står», mens Sulland i Mysen selger en Toyota Rav 4 med teksten: «Vi selger den som den står som «billigbil» med feil og mangler».

– Det kan være at det fremdeles er manglende kunnskap blant selgerne om endringene i forbrukerkjøpsloven. Men det bør kunne forventes at store forhandlere som Sulland og Mobile holder seg mer oppdatert, sier Vigdis Svennungsen i NAF Advokat, som har sett gjennom en rekke annonser for Motor.

Hun legger til:

– Det samme gjelder andre forhandlere som er medlemmer i bilbransjeforbundet, og som selv reklamerer med at medlemskapet gir en økt trygghet.

Annonsetekstene

Vi fant ulovlige annonser fra en rekke merkeforhandlere og mange bruktbilforhandlere. 

Blant annet fra Mazda og Hyundai-forhandleren Strandveien Auto i Trøndelag, som selger en Nissan Qashqai «som den står», og fra bruktbilforhandleren Os Bilsenter, som selger en Volkswagen Amarok «as is».

Sande Auto, som er merkeforhandler for flere bilmerker på Vestlandet, selger en Peugeot 207 med teksten «som den er uten tilstandsrapport, med redusert reklamasjonsmulighet og uten garanti».

Beklager

Når Motor spør forhandlerne, er de fleste raske med å endre annonsene sine.

 – Vi er så klart opptatt av å følge gjeldene regler og retningslinjer. Her har det skjedd en liten glipp, skriver salgssjef Daniel Sellevåg i Sande Auto.

– Teksten ble satt inn ved en feil, sier daglig leder Pål Tunem Olaussen hos Mobile Sarpsborg.

– Dette er en ren forglemmelse, sier salgsleder Stig Vorum i Strandveien Auto.

Daglig leder Daniel Grape ved Os Bilsenter sier at de har glemt å oppdatere annonsen, og at de nå ikke selger biler lenger med forbehold.

– Overraskende

Vigdis Svennungsen, leder for NAF Advokat, som er NAFs advokatkontor, er overrasket over de mange ansvarsfraskrivelsene i salgsannonsene.

– Ja, det er litt overraskende, sier hun – og peker spesielt på annonsen fra Sulland.

Sulland selger sin Toyota Rav 4 med annonseteksten «uten noen form for garanti og reklamasjonsrett».

– Det er ikke i samsvar med forbrukerkjøpslovens bestemmelser, noe Sulland burde vite bedre, sier Svennungsen.

Endrer ikke

Sulland Indre Østfold i Mysen har i motsetning til de andre forhandlerne Motor har spurt, ikke tenkt å endre annonseteksten.

– Vi har én bil hvor denne teksten står, på en populær modell mange vil ha. Dette gjøres preventivt, for ikke å få alle typer henvendelser på bilen, og slik at folk skjønner hva man kjøper, sier daglig leder Tore Engjom til Motor.

Han legger til at en kjøper uansett vil ha reklamasjonsrett.

– Vi kan ikke sette oss over loven, sier han.

– Men hvorfor skriver dere da at man ikke har reklamasjonsrett?

– Fordi da tenker mange at «den bilen vil jeg ikke ha». Bilen er jo noen år og har gått et par hundre tusen kilometer.

– Så dere vil ikke endre annonseteksten?

– Nei.

Flere endringer

Forbud mot å selge biler med generelle forbehold er bare én av flere endringer i forbruker­kjøpsloven, som trådte i kraft fra årsskiftet.

Motor har skrevet flere artikler om endringene, som skal føre til at kjøp av bil og andre gjenstander blir tryggere.

Her er en lengre artikkel, og her er en kortere artikkel.

Pass på!

Vurderer du å kjøpe en bil som har generelle forbehold i annonseteksten, må du passe på at det blir luket ut og riktig i salgskontrakten.

Men har du kjøpt en bil med slike forbehold også i kontrakten, er det viktig å vite at forbeholdet ikke er gyldig, og at det derfor trolig ikke får noe å si i en klagesak eller en rettssak.

– En slik klausul vil etter vårt syn ikke kunne hensyntas eller få noen virkning i saker hvor ny forbrukerkjøpslov gjelder, sier Vigdis Svennungsen i NAF.