ANBEFALES: Søndag serveres det steik. Saftig lammesteik med herlig potetstappe, rotgrønnsaker og Yorkshire pudding er rett og slett veldig godt.

Veimat-testen 2019: Valdres Mathus

Den tidligere vinneren av Årets veimat er fortsatt helt i toppen

Valdres Mathus vant Årets veimat i 2016, men servicen har vært litt ujevn. Derfor er det gledelig å komme innom en søndag og se at det er full fart bak disken.

Publisert Sist oppdatert

Valdres Mathus 2019

82 poeng

Valdres Mathus, 2930 Sør-Aurdal, ved E16 i Bagn sør for Fagernes. Ladestasjon. 1 stk. CCS/Combo 50 kW, 1 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22, i tillegg til 2 CCS 50 kW, 2stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22 på den andre siden av veien. https://valdresmathus.com

Førsteinntrykk 7/10

Kroa ligger i et kjøpesenter, noe lokalet bærer preg av, men gode stoler, og kaker og drikke i disken løfter inntrykket.

Meny 9/10

God bredde med både husmannskost, smørbrød, småretter, burgere, fisk- og vegetarretter. Flere retter med lokalt preg.

Smak 10/10

Fantastisk god lammesteik med godt tilbehør. Elgpølsen er mer alminnelig, men god. Deilig hjemmelaget kake.

Pris 8/10

Flere småretter, smørbrød og retter som serveres i stor og liten porsjon gjør at man kan velge i hele prisleiet. Stor porsjon plankebiff til 349 er dyreste rett. Kaffe inkludert når man kjøper stor porsjon.

Service 8/10

Klar bedring fra tidligere besøk. Det er flere folk bak disken, de er blide og hjelpsomme, og ventetiden er ikke spesielt lang.

Barnevennlig 8/10

Liten barnemeny med hjemmelaget lasagne, burger og pølse, men også små porsjoner på hovedmenyen. Barnestoler, lekehjørne, og alle barn får premie hvis de spiser opp maten sin.

Hjemmelaget 10/10

Alt er hjemmelaget eller fra en lokal leverandør. Hjemmebakte kaker, brød fra det lokale bakeriet, og Gardsis fra Valdres

Drikke 9/10

Over middels godt utvalg av drikke. Brus, bær- og fruktsafter fra småprodusenter, smoothie og lokalt øl. Kaffemeny og flere sorter te. God svart kaffe, og du kan få den med deg i pappbeger.

Renhold 8/10

Det er ryddig og rent både ved bordene og ved disken.

Toaletter 5/10

Tre adskilte toaletter som deles med kjøpesenteret. Litt slitt, og det lukter ufriskt. Vanskelig å få skylt skikkelig ned på dametoalettet.

Fortsatt er det meste hjemmelaget, fortsatt har de en meny med lokalt tilsnitt, men også med retter som tilfredsstiller dem som har lyst på noe annet.

På hverdager kan du velge «dagens husmann». Mandag varierer tilbudet, tirsdag og onsdag er det flesk og duppe, torsdag og fredag klubb/kumle/raspeball – avhengig av hva du helst kaller det.

Søndag er det steik, og denne dagen er det flatbiff av lam med potet- og selleristappe, rosmarinstekte rotgrønnsaker og fløtesaus.

Den serveres med yorkshire pudding for at du skal få med all sausen. Høres lovende ut til 199 kroner inkludert kaffe.

Vil du ha karamellpudding til dessert blir totalen 235 kroner. 

Litt mer «nedpå» er elgpølse bangers´n´mash – du får én eller to pølser (149,-/209,-) med potetstappe, løksaus og grønnsaker.

På middagsmenyen står det ellers karbonader, rømmestekt aure, liveche kylling og plankebiff.

Alle rettene – bortsett fra kyllingen – kan du få i to størrelser. Muligheten for liten størrelse er en stor fordel synes vi.

I tillegg har de flere småretter som hjemmelaget ertesuppe, fish ´n´chips, pasta og både tradisjonell og vegetar lasagne.

Når du i tillegg kan bestille smørbrød eller burgere – også veganburger – finnes det retter i alle prisklasser.

En stor porsjon plankebiff til 349 kroner er dyreste rett, og smørbrød (fra 69 kroner) og ertesuppe til 85 kroner er de billigste.

Barnemenyen er kort, men ettersom hovedmenyen finnes i to størrelser, kan barn godt velge derfra i tillegg.

Og barna får samme kvalitet som de voksne – her er en skikkelig burger, hjemmelaget lasagne laget med grønnsaker og langtidskokt bolognese med storfekjøtt, i tillegg til wienerpølser.

Vi går for søndagssteiken, og lammesteiken er rett og slett fantastisk.

Og til en god pris (199 kroner inkludert kaffe) med tanke på kvalitet og størrelse på porsjonen. Her burde selv den mest sultne bli mett.

På tallerkenen ligger det mange tynne skiver kjøtt som verken er tørrstekt eller seigt. En herlig potetstappe med litt gode biter i. Deilige rotgrønnsaker krydret med rosmarin og pyntet med en kvist frisk rosmarin i tillegg. På toppen litt sprøstekt søtpotetchips og rikelig med tyttebærsyltetøy i en liten skål.

Yorkshire pudding er britisk klassiker som gjerne serveres til stek og roastbeef. Hele poenget med den er at den skal suge opp sausen og ta til seg smak av den.  

I tillegg bestiller vi en elgpølse med potetstappe, løksaus og ferske, ovnsbakte grønnsaker. Her kan du velge mellom én eller to pølser.

Pølsen er god, selv om den er litt anonym, og den har et litt annet, men like godt tilbehør som lammesteiken.

Til dessert er det både hjemmelaget karamellpudding, flere hjemmebakte kaker og iskrem fra Gards-is frå Valdres.

Vi fristes av suksessterten med et tykt og godt lag med gul krem på toppen. Den er ren konfekt.

(Testet av Motor i februar 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)