HØYT TIL FJELLS: Midt oppå Hardangervidda får du overraskende god og skikkelig mat av lokale råvarer.

Veimat-testen 2019: Halne Fjellstugu

Imponerende og solid kost i fjellet

Her oppe på Nord-Europas største høyfjellsplatå får du mat av lokale råvarer og en meny som passer i fjellheimen. Det er på mange måter en luksus.

Publisert Sist oppdatert

Halne Fjellstugu 2019

73 poeng

Halne Fjellstugu, Hardangervidda 227, 3576 Hol, ved RV7 på Hardangervidda. www.halne.no

Førsteinntrykk 7/10

Fjellstue med flott beliggenhet på vidda. Litt dunkelt inne, fordi snøen fortsatt ligger høy på baksiden, og skoddene er på. Tomt i disken bortsett fra noen kanelboller.

Meny 9/10

Liten meny med lokalt preg som rømmegrøt, reinsdyrgryte, stekt fjellørret og viltkjøttkaker i tillegg til hjemmelaget burger og lasagne.

Smak 8/10

Alminnelig god blomkålsuppe, men vi savner biter i suppa. God burger med grovt, burgerbrød og gode stekte poteter, men litt anonymt tilbehør ellers.

Pris 8/10

Alle retter under 200 kroner, bortsett fra fersk fjellørret til 290 kroner. Pølser, karbonader, suppe, rømmegrøt og lasagne til mellom 75 og 150 kroner gjør at det er mye som er rimelig. Og kaffen er inkludert.

Service 6/10

Ikke uvennlig, men litt fomlete og urutinert. Han forklarer det med at det er lite gjester denne dagen, så det er tydelig at det er andre som tar seg av serveringen til vanlig.

Barnevennlig 8/10

Barn kan få halv porsjon av de fleste rettene. Barnestoler.

Hjemmelaget 9/10

Omtrent 90 prosent er hjemmelaget får vi vite, også rømmegrøt, kjøttkaker og hjemmebakt brød.

Drikke 6/10

Vanlig utvalg av brus og drikke. Vann i mugger i disken. Lokalt øl og vin. Litt bitter, syrlig kaffe fra termokanne.

Renhold 7/10

Alminnelig rent og ryddig, men ruskete på gulvet, selv om vi er eneste gjester og det er tidlig på dagen.

Toaletter 5/10

Båstoaletter i kjelleren, og selv tidlig på dagen og med få gjester er søppelbøtten full. Lyset er gått i den ene båsen, og det lukter nærmest parafin. Handicaptoalett og stellerom i første etasje.

På Halne Fjellstugu serveres det rømmegrøt med og uten spekemat, hjemmelaget reinsdyrgryte og hjemmelagde viltkjøttkaker.

Stekt fjellørret, pølse med potet og salat, dagens suppe og karbonade med eller uten speilegg.

Der har du menyen på en enkel fjellstue langs en vei som stenges for kolonnekjøring store deler av vinteren. Det er egentlig ganske imponerende.

Og Halne Fjellstugu er ikke alene om å servere god og hjemmelagt mat på Hardangervidda.

Dyranut Fjellstova ligger ikke mer enn et kvarters kjøring unna. Der får du også skikkelig og hjemmelaget mat av gode råvarer.

Les også: Dyranut Fjellstova – Lokale råvarer tilberedt med omhu gjør dette til et godt sted å stoppe

Lasagne og hamburger – hjemmelaget det også – er det eneste som stikker seg ut fra fjellkosten, uten at det er noe minus.

Omtrent 90 prosent av all maten er hjemmelaget sier han som tydeligvis er både kokk og serveringshjelp og altmuligmann denne dagen.

Det går opp for oss at det ikke er hver dag han må fylle alle roller, for både bestillingen og betalingen blir litt fomlete. Han unnskylder det med at det er lite gjester akkurat denne dagen.

 

Vi spør om det er mulig å få halv porsjon av dagens suppe, og det er ikke noe problem. Det viser seg å være blomkålsuppe akkurat som i fjor.

Den er hjemmelaget og smaker godt av blomkål, men vi savner likevel blomkålbukettene som var i suppa i fjor.

Denne er kjørt glatt, og på toppen er det et dryss av noen frø som vi ikke klarer å dissekere.

De gjør verken noe fra eller til for suppa. Men den skikkelige blingsen med brød og smør vi får ved siden av, er hjemmebakt og godt.

Hamburgeren med viltkjøtt er også hjemmelaget. Det er god smak på den, selv om den er litt vel fast, og vi kunne tenkt oss litt mer spennende tilbehør enn paprika og agurk i terninger.

Gode stekte poteter kommer ved siden av.

Inne er det litt dunkelt selv om sola skinner utenfor. Selv uti april ligger snøfonnene tunge på Hardangervidda, så skoddene på baksiden er stengt.

Det er likevel ryddig og greit i det hyttepregede lokalet, og med god plass ved de massive langbordene med bondeblå stoler.

P.S. Sjekk åpningstidene utenom sommersesongen. Hardangervidda er tross alt en tøff fjellovergang som tidvis er stengt på grunn av dårlig vær.

(Testet av Motor i april 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)