MOT FJORD OG FJELL: Lyst, pent og moderne lokale med utsikt til fjord og fjell gjør dette til noe mer enn en vanlig veikro.

Veimat-testen 2019: Åkrafjordtunet

Hjemmelaget husmannskost i tillegg til gatekjøkkenmat

Da vi var her forrige gang lovet de tradisjonsmat og historie med røtter helt tilbake til 1870, men på menyen var det mye nuggets, tacoburger og biffsnadder på menyen. Fremdeles er det en del gatekjøkkenmat, men nå får du også hjemmelaget husmannskost.

Publisert Sist oppdatert

Åkrafjordtunet 2019

72 poeng

Åkrafjordtunet, ved Årkafjorden ved E134 mellom Haugesund og Røldal. 2 stk. CCS 50 kW, 2 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22. Sommeren 2019 kommer det flere hurtigladere på 150 kW. www.akrafjordtunet.no/kafe

Førsteinntrykk 9/10

Lyst, pent og moderne med utsikt til fjord og fjell. Peis og store vinduer gjør dette til noe mer enn en vanlig veikro. Søndagsåpen butikk med lokalmat vegg i vegg. Uteplasser.

Meny 7/10

Stor bredde med hjemmelagde kjøttkaker og stekt komle, men også burger, pizza og mozzarella sticks. Fisken begrenser seg til sprøbakt rødspette, salat med reker og smørbrød med lokal røykelaks.

Smak 6/10

Litt kjedelig og lite smak, burgeren er for salt og smaker mye svinekjøtt, men ertestuingen er blant de beste vi har spist, hamburgerdressingen også.

Pris 7/10

Stekt komle, rødspette og Fjordaburger til 169 kroner inkludert kaffe er god pris. Flere retter er priset høyere, men da inkluderer det både kaffe og dessert.

Service 5/10

Helt grei service i kassen.

Barnevennlig 7/10

Pluss for at barna kan velge dagens middag. I tillegg burger, hjemmelaget karbonade, grillpølser og kyllingnuggets. Barnestoler og lekehjørne inne. Gravmaskin og sandkasse ute.

Hjemmelaget 7/10

Kjøttkaker, sauser, dressinger, desserter og hjemmebakt brød.

Drikke 8/10

Lokale frukt- og bærsafter i tillegg til brus. Vann fra dispenser, også med isbiter. God, rund svart filterkaffe inkludert i middagsmenyen. Kaffemeny fra automat.

Renhold 9/10

Veldig ryddig, rent og pent, og det ryddes underveis.

Toaletter 7/10

Båstoaletter, greit renhold.

Åkrafjordtunet ligger i et åpent og veldig hyggelig lokale med vinduer mot fjorden på den ene siden og mot fossen og fjellet på den andre.

Det er pent og nyoppusset, med peis og morsomme detaljer som vedskiver på den ene veggen.

Menyen blir presentert oversiktlig og greit på veggen inn til kafeen. Den er ikke stor, men den spenner over mye.

Dagens middag er stekt komle (169 kr), hjemmelagde kjøttkaker (209 kr) og biffgryte (239 kr).

Prisen inkluderer dessert og kaffe, men du kan også få middagen uten dessert. Da kan du trekke fra 39 kroner.

På listen over favoritter finner du club sandwich, biffsnadder, sprøbakt rødspette og fjordabuger.

Ellers kan du få mozzarella sticks og pizza, og i disken ligger smørbrød, bagetter og salater.

Barna kan velge liten porsjon fra middagsmenyen, i tillegg til burger, hjemmelaget karbonade med potetstappe eller pommes frites, grillpølser og kyllingnuggets.

Dessertene er hjemmelaget, og det er både gelé, ostekake og en litt gammeldags Dronning Maud dessert. Det er det jo ikke ofte man får servert.

Kjøttkakene kommer i en stor porsjon med tre store kjøttkaker, tre poteter, rikelig med ertestuing og gulrøtter.

Konsistensen på kjøttkakene er fin, men de smaker merkelig lite. Den tynne, brune sausen smaker heller ikke mye, men den er fin å mose potetene i.

Gulrøttene er sprø og passe kokt, men de er helt kalde. Den hjemmelagde ertestuingen er en av de beste vi har smakt. Den er godt krydret, og det gjør den spennende på smak.

Du forsyner deg selv fra den store bollen med tyttebærsyltetøy, og slipper små, kjipe begre som aldri er nok til kjøttkakene.

Fjordaburgeren kommer i husets eget brød står det på menyen. Det stemmer ikke viser det seg. Hamburgerbrødet er i stedet av den grove ferdigkjøpte typen.

Selve burgeren smaker som om den er spedd med mye svinekjøtt, og den er unødvendig salt.

Baconet er godt, og det som vi først trodde var en tradisjonell Thousand Island-dressing viser seg å være en god, hjemmelaget dressing som både smaker litt røykt og litt søtlig. Den kunne de godt vært rausere med.

Pommes fritesene kommer i store staver, men etter fem minutter er de helt slappe.

Ostekaken til dessert er frisk og god og med en frisk kirsebærkompott til. Kjeksbunnen er en sprø og fin kontrast til den myke ostekremen. 

I fjor var vi ikke innom og testet, for da var det stengt for oppussing da vi kom forbi.

Men for to år siden følte vi oss rett og slett lurt. Da ble vi lovet en meny «tufta på lokale råvarer, tradisjon og historie med røter heilt tilbake til 1870».

I virkeligheten ble vi tilbudt kyllingnuggets, tacoburger, club sandwich, biffsnadder og pizza med pepperoni og ananas. Det eneste tradisjonsrike var kjøttkaker, svinesteik og en stabel med ferdigstekte vafler.

Selv om det fremdeles er mye som ikke akkurat kan kalles tradisjonsmat, synes vi standarden og tilbudet er mye bedre enn sist.

 (Testet av Motor i mars 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)