GODT OG UJÅLETE: En grov og saftig karbonade med krydrete rotgrønnsaker og potet å mose i den gode sausen.

Veimat-testen 2018: Valdres Mathus

Like bra som alltid

Helt siden Valdres Mathus vant Årets Veimat i 2016 har de klart å holde det høye nivået. Det er bare serveringen de har og har hatt litt problemer med.

Publisert Sist oppdatert

Valdres Mathus 2018

84 poeng

Valdres Mathus, 2930 Sør-Aurdal, ved E16 i Bagn sør for Fagernes. Ladestasjon. 1 stk. CCS/Combo 50 kW, 1 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22. https://valdresmathus.com

Førsteinntrykk 8/10

Kafé i andre etasje i lite kjøpesenter med bensinstasjon med ladestasjon, vinmonopol. Enkelt lokale, men gode sofaer og lys på bordene. Hyggelig disk med nybakte kaker etc. Internett.

Meny 9/10

Enkle, solide retter med elggryte og karbonader, fjellaure og ertesuppe, husmannskost, burgere og smørbrød. Pluss for et vegetarvalg.

Smak 10/10

Godt og skikkelig, samme hva du velger. Karbonaden er grov og hjemmelaget. Gode rotgrønnsaker og saus. Raust smørbrød med brie og spekeskinke. Saftig muffins med herlig bringebærkrem.

Pris 8/10

Priser over hele fjøla med flere retter i stor og liten porsjon. Middagsretter fra 135 kroner og helt til 349 (plankebiff, stor porsjon). Enkle småretter til 59 til 149. Smørbrød fra 85,-. Burgere fra 115 kroner. Kaffe er inkludert i middagsmenyen.

Service 6/10

Varierende, og det er det eneste Valdres Mathus sliter og har slitt med. De som driver stedet er hyggelige, flinke og kunnskapsrike, men det er tydeligvis vanskelig å få kvalifiserte ansatte.

Barnevennlig 8/10

Barnemeny med hjemmelaget lasagne, burger og wienerpølse med potetstappe. Ikke noe fisk, lite grønnsaker. Kan få liten porsjon av andre retter. Lite lekehjørne, men ikke noe sted å løpe ut.

Hjemmelaget 10/10

Alt er hjemmelaget eller fra en lokal leverandør. Til og med ketchupen er hjemmelaget her. Gardsis fra Valdres og brød fra det lokale bakeriet.

Drikke 9/10

Et lite utvalg brus. Flere eplesafter og eplegløgg fra små leverandører. Vann fra tappekran, men ingen isbiter. God kaffe fra termokanne. Te – også i løsvekt. Du kan få kaffen med deg i pappkrus.

Renhold 9/10

Rent og ryddig og skikkelig overalt. Bordene er vasket og tørket av, og det er rent på gulvet, selv om vi ikke er der før en time før stengetid.

Toaletter 7/10

Toalettene deles med butikksenteret, og kapasiteten er ikke stor. Det er stellebord med flere rene stellematter på handicaptoalettet. Veggene på toalettene er malt siden i fjor, og de fremstår penere og mer delikate.

- I dag har vi flesk og duppe, anbefaler hun i disken.

At noen anbefaler noe, at det er noe de synes er ekstra godt den dagen, det er alltid hyggelig. Da får du ikke den følelsen av likegyldighet, at hver dag er den samme, uansett hva de måtte finne på på kjøkkenet.

På Valdres Mathus er det husmannskost hver dag, og denne dagen skryter hun altså av flesk og duppe med gode skiver flesk og mye saus.

Og når vi spør hvilken av de hjemmebakte kakene vi skal velge til dessert, forteller hun at bringebærmuffinsene er nybakte og helt himmelske.

 

Menyen er litt forandret fra tidligere, og det er ikke noe minus. Så sant man finner noen gode signaturretter er det bare fint med forandring.

Borte er rjomegraut og fjellgris, men den gode skiferburgaren med blåmuggost og norsk pancetta er fortsatt på menyen.

De har som alltid fjellaure, selv om den akkurat for øyeblikk er fra Hardanger og ikke fra den lokale leverandøren som ikke er begynt å hente opp fisk ennå.

Elggryten er laget med elg fra Tonsåsen like oppe i fjellsiden, og som sagt har de dagens husmannskost.

Karbonaden er grov og saftig, og rotgrønnsaker som er blanket i pannen og godt krydret, er godt følge. Poteteten er vel noe av det største vi har sett, og er god å mose i den deilige sausen.

Enkelt ja, men solid, godt og ujålete.

Vi fikk veldig hyggelig og god service. Maten ble servert ved bordet, og smørbrødet ble pakket pent inn så vi kunne ta det med oss på veien.

Men bak oss hører vi en dame som gir opp og snur. Hun ville gjerne ha flesk og duppe, men hun som driver stedet er ute et øyeblikk, og bare en som tydeligvis er helt fersk bak disken står igjen. Han har helt klart ikke kjennskap til flesk og duppe, og han sier han ikke kan klare å lage det, så det ender med at gjesten går. 

Vi vet de har slitt litt med å få kvalifiserte ansatte tidligere. Det er utrolig synd, for maten er verdt turen. 

(Testet av Motor i januar 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)