BALLBUFFET: Hver torsdag er det buffet med flere typer hjemmelaget ball på Fjordkroa.

Veimat-testen 2018: Fjordkroa

Her går det i ball på buffeten

Liker du ikke ball – hverken blandaball eller potetball, skal du ikke stoppe her på en torsdag. Da er det ballbuffet, men utover det er det mest gatekjøkkenmat.

Publisert Sist oppdatert

Fjordkroa 2018

76 poeng

Fjordkroa, ved E39, en drøy halvtime fra Kristiansund Aspøya, 6670 Øydegard https://www.facebook.com/Fjordkroa-247161728745054/ Elbil-ladestasjoner: 2 stk. CCS/Combo - 50kW, 2 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22 kW, 8 stk. Tesla superlader 135 kW

Førsteinntrykk 8/10

Lite senter med ladepunkter og bensinpumpe. Flere butikker. Kroa ligger inne i senteret med terrasse mot fjorden. Det er populært og mye folk. Lys og friske blomster. Internett.

Meny 6/10

I tillegg til dagens – torsdager er det ball-buffet, er menyen preget av pizza, burgere, pølser, løvstek, fish & chips og kylling. Stor kakedisk. Også glutenfri pizza og burgerbrød.

Smak 7/10

Litt blanda opplevelse med ballene på buffeten. Gode grønnsaker, poteter, bacon og pølse til, men ingen ting er varmt. Blandaballen med fisk er god og luftig. De andre – vel. Frisk og god fromasjkake.

Pris 9/10

Burgere fra 100 kroner, andre grillretter fra 150 kroner. Ballbuffet med dessertbord og kaffe 190 kroner.

Service 9/10

Hyggelig service i disken, selv om det er hektisk. De som rydder bordene smiler og tar seg tid til en prat.

Barnevennlig 7/10

Barnemeny med pannekaker, hamburger, småpølser og kyllingnuggets, men også halv porsjon av dagens til 74 kroner. Barn under 6 år spiser gratis fra buffeten. Barnestoler.

Hjemmelaget 8/10

Alt av ball og alle kaker. Dagens er erfaringsmessig også hjemmelaget.

Drikke 7/10

Lite utvalg av brus, men også lokal brus fra brusfabrikken Sylte og lokal bringebærsaft. Alkoholfritt øl, øl og rusbrus. Varm sjokolade. Kaffemeny fra maskin. Litt vel syrlig kaffe fra kanne.

Renhold 8/10

Rent og ordentlig, og det ryddes raskt selv om det er mye folk. Buffeten ser til og med ganske grei ut.

Toaletter 7/10

Tre separate toaletter. De er nye og pene, og renholdet er greit. Mangler tørkepapir på dametoalettet.

Torsdag går det i ball på Vestlandet, og på Fjordkroa kjører de like gjerne buffet med tre typer ball. Vi griper fatt i ei hyggelig kokke som gir oss en liten innføring i de forskjellige typene.

Blandaballen er laget med både sei og hyse. Sildballen er laget med spekesild, og i tillegg er det vanlig potetball. Av kjøtt er det en grov vossakorv og stekt bacon. Det er ferske gulrøtter og kålrot og gode poteter. Og alt er hjemmelaget.

- Et godt valg, sier hun i disken varmt når vi bestemmer oss for ballbuffet, i stedet for å velge fra menyen som minner om gatekjøkkenmat.

Hvis man ikke velger dagens, er det nemlig en stor pizzameny, pølser, burgere, løvstek, grillet kyllling og fish & chips.

Buffeten ser grei ut selv om det er mye folk. Den blir ryddet, og det fylles på slik at det ikke er grisete og udelikat rundt buffeten, som det lett kan bli når mange skal forsyne seg.

Vi er kanskje ikke ballspesialister, men vi har nå spist noen porsjoner i vårt liv, og her er inntrykket litt blandet. Både sildballen og potetballen er voldsomt seige og kompakte og har en litt pussig bismak. Sildballen smaker ikke stort av sild, men har en litt underlig smak av tørrfisk mot slutten. Begge er faktisk bedre når de er blitt kalde. Men vi har definitivt spist bedre ball.

Blandaballen derimot, den er god. Den er mye lettere og luftigere og er skikkelig god på smak.

Grønnsakene er ferske og ikke overkokte. Pølsene er gode og grove uten å være for salte, og baconet har ikke ligget hele dagen og blitt tørt og seigt. Til og med potetene er gode. Skulle bare ønske tilbehøret hadde vært varmt.

Dessertbordet som følger med til dagens består av sviskekompott, gele, byggrynskrem og fruktsalat. Glem fruktsalaten. Den er ikke hermetisk, men kanskje laget av frossen frukt? Den smaker i hvert fall ikke godt.  

Men går du ikke a skaftet ved dessertbordet, er det lett å la seg friste i kakedisken. En ting er at det står stabler av rause sveler med brunost og med smørkrem på disken – vi er tross alt i ferge- og sveleland. Men i tillegg er det flere hjemmebakte kaker i disken.

Vi går vi for en frisk fromasjkake. Den er overraskende nok fylt med biter av frisk frukt som epler og druer. Det gjør at det er litt å tygge på, det blir liksom ikke bare kremete pudding. Etter en ganske tung buffet er det en god, frisk og syrlig avslutning.  

(Testet av Motor i april 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)