SJELDEN KOST: Det er ikke ofte du får hjemmelaget rømmegrøt på veikro - til og med med hjemmebakt flatbrød til.

Veimat-testen 2018: Dyranut Fjellstova

Kjører du over Hardangervidda er dette stedet å stoppe

Nye eiere har tatt over denne fjellstua, og heldigvis fortsetter de med det stedet er kjent for – hjemmelaget mat og hyggelig service. Maten er sjeldent god.

Publisert Sist oppdatert

Dyranut Fjellstova

80 poeng

Dyranut Fjellstova, 5783 Eidfjord, ved RV7 over Hardangervidda. Ikke ladestasjon. www.dyranut.com

Førsteinntrykk 8/10

Åpen og trivelig fjellstue. Flere parkeringsmuligheter. Peis, utsikt mot vidda. Uteservering. Internett.

Meny 8/10

Liten meny med bl.a. rømmegrøt, betasuppe og fjellburger. Også en vegansk rett. Vi savner fisk. Hjemmebakt kake og lapper.

Smak 9/10

Sjeldent godt, og spesielt rømmegrøten, men også en flott viltburger med mye godt tilbehør.

Pris 6/10

Litt dyrt som veimat, selv om kvaliteten er på topp. Betasuppe 150,- og karbonadesmørbrød 175,-. Chiligryte 210,- og fjellburger 220,-.

Service 10/10

Alle vi møter er veldig hyggelige og hjelpsomme på en personlig og naturlig måte.

Barnevennlig 9/10

Barn kan få halv porsjon av de fleste retter. Barnestoler. Stort lekehjørne med sofa. Fritt og fint på baksiden.

Hjemmelaget 10/10

Alt – til og med rømmegrøten, flatbrødet og burgerbrødet.

Drikke 6/10

Lite utvalg med brus, rød saft til grøten, små kartonger med juice, øl og vin. God kaffe fra maskin.

Renhold 8/10

Alminnelig godt renhold.

Toaletter 6/10

Veldig trange båstoaletter i tillegg til et stort handicaptoalett med dusj. Grei standard.

Vi var så begeistret for Dyranut Fjellstove i fjor, og nå var vi spent. Stedet har vært lagt ut for salg, nye eiere har tatt over –har de tuklet med selve skaperverket for å si det sånn?

 

Heldigvis ingen grunn til bekymring – her på Hardangervidda, Europas største høyfjellsplatå, med nesten endeløse vidder og vinter store deler av året, tviholder de fortsatt på kvaliteten.

 Menyen var riktignok noe større i fjor med blant annet reinsdyr, fjellørret og flere kaker. Men som den nye eieren forklarer, så vil de gjerne se an litt først, men at det godt kan være at de utvider menyen etterhvert.

Denne dagen tilbyr de rømmegrøt med spekemat, en vegansk chiligryte (også i fjor hadde de vegetar på menyen), betasuppe med hjemmebakt brød, karbonadesmørbrød og fjellburger med 50 prosent viltkjøtt. I disken ligger store, nystekte, varme lapper med rømme og syltetøy, fransk sjokoladeterte og cookies.

Og alt er hjemmelaget – og da mener vi alt, også rømmegrøten, flatbrødet og hamburgerbrødet.

 

Vi får lyst til å smake på det meste, og spør om vi kan få en liten porsjon med grøt ved siden av burgeren. Det er ikke noe problem. Dermed får vi smake den hjemmelagde grøten, og det er en av de beste vi har smakt. Den er litt syrlig, og ikke så tykk som rømmegrøt gjerne er. Derfor føles den også litt lettere å spise. Ved siden av får vi et godt, litt grovt flatbrød, som kanskje kunne ha vært litt sprøere. Spekematen består av gode skiver spekeskinke og fenalår.

Burgeren er høy og fristende. Først og fremst er vi veldig glad for å få hjemmebakt hamburgerbrød. Det er luksus. Burgeren inneholder 50 prosent viltkjøtt og smaker derfor litt villere enn vanlig. Det er bare positivt. Under lokket er det en god aioli, og det er rikelig med grønnsaker til. På den helt spesielle tallerkenen som minner om lav på stein, ligger det også noen råstekte potetskiver. Det var et artig og godt tilbehør. Dette er rett og slett sjeldent godt.

OBS: Fjellstua er åpen sommer og vinter, men er stengt på ukedagene og enkelte helger utenom sesong. Det kan være lurt å sjekke åpningstidene på forhånd.

(Testet av Motor i april 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)