SNAKK OM SERVICE: Om maten er litt på det jevne, så får du en sjeldent hyggelig velkomst.
SNAKK OM SERVICE: Om maten er litt på det jevne, så får du en sjeldent hyggelig velkomst.

Veimat-testen 2018: Tuftelia Vertshus

Gi dem bare litt tid, dette kan bli bra

Kroa har nye eiere og nytt navn, og nå venter de bare på sommeren. Klarer de å løfte maten til samme nivå som servicen, er mye gjort.

Publisert Sist oppdatert

Tuftelia Vertshus

67 poeng

Tuftelia Vertshus Ustedalen 367, 3580 Geilo ved RV7 nord for Geilo sentrum. Ikke ladestasjon. www.tufteliavertshus.no

Førsteinntrykk 8/10

Hyggelig bondeinteriør og hyggelig disk. Overnatting. God parkering. Internett.

Meny 5/10

Veldig liten meny, og tre ting på menyen er utsolgt. Derfor ingen fisk. Til sommeren med mer trafikk, vil det trolig være mer på menyen.

Smak 6/10

Gode, saftige karbonader med nystekt løk. Grønnsakene har nok vært kokt før og så varmet opp igjen. Saus og poteter er ikke spesielt godt. Panna cottaen er alminnelig god.

Pris 7/10

Alminnelig veikropriser. Pytt i panne 125 kroner, omelett 135, og middagsretter fra 165 til 180 kroner.

Service 10/10

Veldig hyggelig og imøtekommende. Vi blir møtt med velkommen, et smil og en hyggelig prat.

Barnevennlig 6/10

Ingen egen barnemeny, men det er mulig å få mindre porsjon til barna.

Hjemmelaget 6/10

Ikke så mye, det vil bli mer til sommeren, i følge eieren. Nå er det sausene, panna cotta, nystekte vafler og en gulrotkake (som er utsolgt).

Drikke 6/10

Lite utvalg av brus. Vann på mugge. Øl og vin. Kaffen er syrlig, men grei. Tilbud om påfyll av kaffe.

Renhold 8/10

Rent og ryddig. Bordene ryddes raskt.

Toaletter 5/10

Litt slitte båstoaletter, det gjør at det ikke ser helt rent ut. Mangler lås i en dør. Støv på dorullholderen.

Det er noen utfordringer med å drive kro ved fjellovergangen over Hardangervidda, ifølge eieren. Om vinteren kan det være kolonnekjøring og stengte veier, og da uteblir gjestene. Så kan det være en helg med flott skiføre og solrike dager. Da er det fullt av folk. Usikkerheten gjør det vanskelig å ha en stor meny. Er det mange gjester innom, blir det fort utsolgt.

 

Den allerede knappe menyen er derfor enda kortere denne dagen. Det er slutt på stekt ørret, det er tomt for kjøttkaker og for gulrotkake. Da gjenstår svinestek, panert steaklet (svinefilet) med ost, oksekarbonader og småretter som pytt i panne, omelett og varme og kalde smørbrød. Til dessert har de iskrem og vafler. De er i det minste nystekte, der har en del andre veikroer noe å lære.

Vi bestemmer oss for oksekarbonader med brun saus og stekt løk. Ettersom gulrotkaken er utsolgt, bestiller vi en vaffel som vi kan ta med i bilen. Dermed får vi også tilbud om å få med kaffen i pappkrus i bilen.

I det vi får servert middagen tilbyr hun oss hjemmelaget og helt nylaget panna cotta i stedet for vaflene. Den stod ikke på menyen, fordi hun var usikker på om den var ferdig. Nå er den klar, og selv om den er dyrere enn vaffelen, får vi lov til å bytte hvis vi har lyst.

 Oksekarbonadene er veldig saftige og gode. Den hjemmelagde sausen som er laget av kraft er tydelig jevnet med maisenna og smaker egentlig bare buljong. Potetene er ikke gode, og de friske grønnsakene er tydelig forkokt for så å bli varmet igjen. De har en litt fast kjerne og er dvaske utenpå. Ikke helt heldig med andre ord.

Panna cottaen er helt nylaget og kommer i høye glass. Den er god, men kunne hatt godt av litt vaniljestang. På toppen er det alminnelig bringebærsyltetøy.

Det er lite som er hjemmelaget, fordi eieren synes det er vanskelig å forutse hvor mange besøkende som kommer innom i løpet av vinteren. Det er også en av grunnene til at hun venter på sommeren. Da håper hun det kan bli mer som er hjemmelaget.

 

Men servicen overgår det meste. Hun ønsker velkommen, er blid og hyggelig og slår av en prat. Og det er ikke bare med oss, men også med de andre gjestene. Når vi ikke orker å spise opp alt, får vi resten pakket inn i folie. Så har vi på turen videre.

 

Får de maten opp på samme nivå som servicen, blir det bra. Men foreløpig må vi bare vurdere ut fra det vi får servert, og det er altså ikke helt i toppen.

(Testet av Motor i april 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)