TOPP I LOM: Bakeriet i Lom ligger nydelig til i krysset midt i Lom, der riksvei 15 går over Strynefjell, mens riksvei 55 stryker litt lenger sør over Sognefjellet. Foto: Pål Rødal

Veimat-testen 2017: Bakeriet i Lom

Dette stedet er FOR bra, rett og slett

Bakeriet i Lom er ingen veikro, men dette er en gave du bare ikke skal kjøre forbi uten å stoppe. Det er det veldig mange som har oppdaget, så forbered deg på kø.

Publisert Sist oppdatert

Bakeriet i Lom

89 poeng

Bakeriet i Lom som ligger i tettstedets eneste veikryss, der veien deles i riksvei 15 over Strynefjell og riksvei 55 over Sognefjellet.

Førsteinntrykk 9/10

Ligger midt i Lom, med gode parkeringsmuligheter akkurat i krysset der veien deler seg mellom Rv15 over Strynefjellet og Rv55 over Sognefjell. Smarte og smakfulle løsninger, men med en kø som kan ta både 20 og 30 minutter i høysesongen.

Meny 7/10

«Bare» bakervarer, med unntak av pizza og hamburger i høysesongen. Tre typer ferdigsmurt sandwich, har også rundstykker. Godt utvalg av søte bakverk.

Smak 10/10

Du får ikke bedre bakervarer langs veien i Norge. Punktum.

Pris 10/10

Prisene på både bakervarer og kaffe er to knepp under tilsvarende i storbyene. Med kaffe og sandwich til under 100-lappen er Bakeriet helt i riktig ende av prisskalaen.

Service 8/10

Hyggelig og effektiv. Rask servering, men i høysesongen er det rett og slett for mye folk til at det er mulig å ta unna.

Barnevennlig 10/10

Kurvene med boller, kanelsnurrer og skolebrød gjør livet herlig for unger som kommer til Lom. Bra med barnestoler, men utfordrende med stelleromkapasitet når det er mye gjester.

Hjemmelaget 10/10

Den vedfyrte steinovnen er dette bakeuniversets sentrum, der alt er så hjemmelaget som du kan få det. Det er håndverk og kunst i skjønn forening, bakt med lokale råvarer.

Drikke 10/10

Tipp-topp kaffe lages fra husets røslige italienske kaffemaskin, og bakeriet har dessuten et rikelig utvalg av te. Balholm-juicer og lemonade. Serverer øl og vin.

Renhold 9/10

Upåklagelig. Her lages det mat, og da må det være rent og ryddig. Det er det.

Toaletter 6/10

Kapasiteten er rett og slett for liten. Toalettene i seg selv er greit, men i høysesongen blir ventetida «farlig» lang for trengende.

Bakeriet har for så vidt vært en attraksjon i mange år.

I 2004 startet Morten Schakenda opp dette bakeriet etter mange år som kokk på topprestauranter i Oslo og tre års læretid på Åpent Bakeri, et av hovedstadens franskinspirerte bakerier.

KUNST OG HÅNDVERK: Morten Schankenda startet Bakeriet i Lom i 2004. Siden har han gledet tusenvis av gjester med fantastisk bakst. Foto: Pål Rødal

I en av Loms mest elegante bygninger, der du kan kikke fra kafebordet ut på Prestfossen der Bøvra snart treffer innsjøen Skim, har Schakenda og kollegene utviklet et av de fineste, enkle serveringsstedene i landet.

I høysesongen har det den praktiske konsekvensen at det bokstavelig talt renner over av folk. Stedet er for bra, ganske enkelt.

Det er kø absolutt over alt, en kø som snirkler seg gjennom lokalet og ut på plassen utenfor.

Vi stod 20 minutter i kø for brød, kaker og kaffe – og da var Schakenda selv og et halvdusin ansatte i full sving med å ekspedere.

TRIVELIG: Bakeriet i Lom har lyse og trivelige lokaler, med selve bakeriet midt i herligheten. Foto: Pål Rødal

Men for å si det sånn: Dette er et av de bedre stedene å stå i kø. Selve bakeriet ligger midt i bygningen, og duften er fantastisk. Du kan gjerne ønske deg til den beste veikroa, men dette er bedre enn det meste.

Vi har besøkt stedet to ganger i forbindelse med årets test, den første gangen i april var det verken kø eller varmmat. Andre gang var det pizza og hamburger (og suppe) på uteserveringen (og egen kø, der også). Varmmat serveres bare i høysesongen. Vi testet en pizza som var aldeles fabelaktig.

Ildsjelene bak Bakeriet har jobbet iherdig med å gjøre det til en godt integrert del av lokalmiljøet i Lom, og det har de absolutt klart. Opp gjennom årene er det gjort jevnlige oppgraderinger og utbygginger for å få plass til gjestene som stadig blir flere, samtidig som stedets unike karakter er bevart.

Det er ikke så lett å plukke noen favoritter på menyen. Men hvis du skulle ha lyst på mer etter å ha spist deg gjennom hele tilbudet, så vit at de arrangerer kurs hvor du kan lære om gjærbakstkunstens hemmeligheter – helt uavhengig av hvilke forkunnskaper du har.

(Testet av Motor april og juli 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. En oppdatert versjon av testen er publisert etter besøk nummer to.)